Gyorsan és egyszerűen készül a házi fügelekvár

Gyorsan és egyszerűen készül a házi fügelekvár

Ha olyan sok van, hogy nem tudod, mihez kezdj ezzel az ízletes gyümölccsel.

Egyre többen büszkélkedhetnek termő fügefával a saját kiskertjükben. Egy számára megfelelő helyen lévő fa akár több kilogrammnyi gyümölccsel is megörvendeztetheti tulajdonosát. Így történt ez Borka Ildikóval  is, aki a termést lekvár formájában tartósítja.

fugelekvar guta 02

A füge saját termés. Kártevője nincsen, legalábbis nálam nem jelentkezett semmi probléma. A meleg helyet szereti, így a legjobb fal mellé ültetni, mert éjszaka a fal meleget sugároz, melegen tartja a növényt. Itt nem fagy ki, ha nagyon hideg a tél. A kertünk Gútán (Szlovákia, Komárnótól 20 km-re északra, a Vág folyó és a Kis-Duna összefolyásánál) található.

fugelekvar guta 03

Fügelekvárt kb. 6 éve készítek. Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése.

A recept úgy szól, hogy 1 kg fügét feldarabolok, lábasba teszem és lassan elkezdem főzni, gyakran kevergetve, amíg levet enged. Amire figyelni kell, hogy le ne égjen.
Puhára főzöm, picit hagyom hűlni. Ezt követően botmixerrel pépesítem és belekeverek 30-35 dkg cukrot és 10 g pektint. Felforralom, forrón csavaros tetejű üvegekbe rakom, lezárom.

fugelekvar guta 04

Száraz dunsztban hagyom kihűlni másnapig. Bármeddig eláll csavaros tetejű üvegekben a kamrapolcon. Egy-egy alkalommal 3-5 kg közötti mennyiséget készítek, attól függően, milyen gyorsan érik a füge. Süteménybe, kalácsba, joghurtba kerül és természetesen csinosan csomagolva elajándékozom nagy részét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR