5 kg gyümölcsöt termő homoktövis fám van a kertben

5 kg gyümölcsöt termő homoktövis fám van a kertben

A homoktövis termesztésében évtizedes tapasztalattal rendelkező olvasónk, Némethné Csordás Anna oszt meg néhány gondolatot ennek a sokoldalúan felhasználható, kiváló egészségmegőrző tulajdonságokkal rendelkező növénynek a neveléséről.

Szívesen mesélem el az én történetemet a homoktövissel, mert szeretném, hogy minél többen megismerjék, majd bátran ültessenek homoktövist, mely az én személyes kedvenc növényem!

Így kezdődött

A kisfiam nagyon beteg volt, májfunkciós értékei az egekben voltak, az okát pedig az orvosok nem tudták kideríteni. A Nők lapjában olvastam egy érdi kertészmérnök cikkét és megrendeltem az általa javasolt kúrákat, melyek homoktövist tartalmaztak. Láss csodát: használt, csökkentek az értékek és kifejezetten jobban lett a gyermekem. Innen jött az ötlet, hogy homoktövist kellene ültetni.

S mivel a kertünk talajvizes, agyagos, konyhakertnek egyébként sem használható, így ültettem három nőivarú és egy hímívarú fácskát, melyeket a Starkl kertészetből rendeltem.

homoktovis termesztese 15 ev 01

Az eredmények

Mindez 13-15 éve volt. Sokáig nem mentek semmire, majd egyszer csak megtáltosodtak. A bokrok az elmúlt 5-6 évben kezdtek el bőségesen teremni. A termés mennyisége változó, tavaly nagyjából 10-15 kg volt, amit szüretelhettünk. A tavalyit megelőző években is 10 kg körüli termés vagy ahhoz közeli mennyiség termett.

Somogy megyében Kaposváron élünk. A homoktövishez semmilyen tápoldatot, trágyát, permetszert nem használunk. A tüskék miatt kissé nehézkes a begyűjtése (itt fontosnak tartanám megemlíteni, hogy már kapható kevésbé tüskés faj is).

homoktovis termesztese 15 ev 05

Hogyan használjuk?

A gyümölcsből a levét gyümölcspréssel kipréselem, majd ebből a léből fogyasztunk napi 3x1 teáskanállal. Készítettem már belőle cukormentes lekvárt is.

A kipréselt gyümölcs héjat aszalom, a magot pedig kávédarálón darálom, ezt követően joghurtban, kefirben fogyasztjuk.

Felhasználom még a levelét is, amelyet kora ősszel, szeptember végen szedek. Miután leszedem, megmosom, centrifugálom (salátacentrifugával), majd aszalógépben szárítom. A szárított levelekből télen teát készítünk.

homoktovis termesztese 15 ev 03

Magas a C-vitamin és az antioxidánstartalma, a betegség pedig ezeknek köszönhetően elkerül bennünket. Nem mondom, hogy csodaszer, de egészen biztosan sokat segít az egészség megőrzésében!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR