Társítsd a gyümölcsöket és készíts igazi csemegét: őszibarackos fügelekvárt!

Társítsd a gyümölcsöket és készíts igazi csemegét: őszibarackos fügelekvárt!

A Kertészkedők Klubja nevű Facebook csoportban Jakab Karolina tette közzé fotóit, melyeken az őszibarackos fügelekvár készítése látható. Azonnal sokak érdeklődését felkeltette, ahogyan a miénket is, ezért megkértük, meséljen róla részletesebben.

Innen indult

Van a kertünkben egy díszbarackfa, aminek sok, apró szemű termése van. Ebből gyakran készítek lekvárt. A férjem szüleinek van néhány nagy fügefája Seregélyesen. Tudomásom szerint teljesen bio a termés, viszont nagyon függ az időjárástól. Az utóbbi 1-2 évben teljesen megfagytak, ezért a friss ágak nem tudták beérlelni a termést.

Pár évvel ezelőtt a férjem szüleitől annyi fügét kaptunk, amit nyersen már nem tudtunk elfogyasztani, lekvárnak viszont magában kevés lett volna. Innen jött az ötlet, hogy a barackot is felhasználjam hozzá. A barack továbbra is saját, a fügét tavaly és idén sajnos vásárolnom kellett.

oszibarackos fugelekvar 04 

Ahogyan készül

Nem követek szigorú receptet, de általában felesben teszem a két gyümölcsöt, kevés cukrot és dzsemfixet szoktam használni, de azt el is lehet hagyni. Én csak egészséges, érett gyümölcsöket teszek bele. A barackot mindig lehámozom.

oszibarackos fugelekvar 02

Forrón tiszta üvegekbe teszem, pár percre fejre állítom az üvegeket és kész is.

Mivel nem főzöm sokáig (1-2 órát) és kevés cukrot teszek hozzá (5 kg gyümölcshöz kb. fél kilót), nagyon lágy, selymes, gyümölcsöntetre emlékeztető íze van.

Általában dzsemfixet használok, de ez nem kötelező. Elvileg évekig eláll, de nálunk nagyon gyorsan el szokott fogyni.

oszibarackos fugelekvar 03

Ennyi mindenhez felhasználható. Legalább…

Palacsintába, pirítósra kenve esszük természetesen, illetve lehet fogyasztani sült húsokhoz, rántott camembert sajthoz, natúr joghurt mellé a bolti duo joghurtokhoz hasonlóan, de akár magában is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR