Az angyaltrombita gondozása télen, védett helyen

Az angyaltrombita gondozása télen, védett helyen

Ha csak egy kicsit is közel áll a szívünkhöz az angyaltrombita, semmiképp se hagyjuk kinn a fagyos téli hónapokban.

Míg a tőlünk délebbre fekvő országokban az angyaltrombita a szabadban is áttelel, nálunk ez csak beltéri körülmények között valósítható meg. Lássuk, milyen igényei vannak a beltérben telelő angyaltrombitának!

Az angyaltrombita gondozása

A mi éghajlati viszonyaink között az angyaltrombita lakásban történő átteleltetése alapvetően hozzátartozik a növény gondozásához. Hogy ez ne legyen túl körülményes, az angyaltrombitát célszerű eleve konténeres, dézsás növényként tartanunk. A növényt így még a tél beköszönte előtt gond nélkül - edényestől - be tudjuk hozni a lakásba.

angyaltrombita gondozasa telen 02

Az angyaltrombita felkészítése a telelésre

Még mielőtt az angyaltrombitát behoznánk védett helyre, hogy ott kezdhesse meg a téli álmát, célszerű visszametszenünk. A melegebb éghajlaton egész évben a szabadban nevelt angyaltrombitát is visszavágják a kertészek, mégpedig egészen a talaj szintjéig, majd mulccsal jó vastagon betakarják. A lemetszett ágdarabok egyúttal biztosítékként is szolgálnak nekünk arra az esetre, ha a növény átteleltetése balul sülne el és így az ágdarabokból készült dugványokat lennénk kénytelenek végül kigyökereztetni ahhoz, hogy tavasszal új angyaltrombitához jussunk.

Miután a kinti hőmérséklet 10 °C alá csökken, kezdjük meg az angyaltrombita teleltetésének előkészítését. Helyezzük el a növényt egy sötét, rosszul megvilágított helyiségben, például egy alagsorban, de akár egy nagyobb szekrénybe is beköltöztethetjük télire. Ahhoz, hogy a növény sikeresen nyugalmi állapotba kerüljön, gyenge fényviszonyokra és alacsony (5-10 °C-os) hőmérsékletre van szüksége. Elszórtan, úgy havonta egyszer öntözzük meg, hogy épp csak megelőzzük a teljes kiszáradását. A tápoldatozását is teljesen függesszük fel ebben az időszakban. A növény várhatóan az összes levelét le fogja dobni, de aggódnunk emiatt nem kell, teljesen természetes jelenségről van szó.

angyaltrombita gondozasa telen 03

Az angyaltrombita átteleltetése szobanövényként

Vannak, akik azt a megoldást választják, hogy az angyaltrombitát nem hagyják téli álomba merülni, hanem inkább szobanövényként teleltetik át. Ez teljességgel kivitelezhető, de vegyük figyelembe, hogy ahhoz, hogy a növény a téli hónapokban is új hajtásokat hozzon, jelentős mennyiségű fényre lesz szüksége. Éppen ezért a növény edényét egy déli tájolású ablakhoz állítsuk, ahol bőségesen éri a napfény. Ilyen körülmények között az angyaltrombita szobanövényként is szépen áttelel; ez esetben hetente egyszer öntözzük meg.

Akinek van rá lehetősége, melegházban is átteleltetheti az angyaltrombitát. Ez esetben is előfordulhat, hogy a növény levelei elkezdenek hullani, de ez semmilyen különösebb problémára nem utal.

Az angyaltrombita átteleltetése nem kíván tehát tőlünk erőnkön felüli fáradozást, a befektetett energiát pedig a növény azzal hálálja meg, hogy minden tavasszal épen és egészségesen újra kiköltöztethetjük a kertbe.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR