Így lesz az édesburgonyából szobanövény vagy ízletes köret!

Így lesz az édesburgonyából szobanövény vagy ízletes köret!

Ha van otthon pár szem édesburgonyánk, két lehetőség közül is választhatunk.

Az édesburgonya kivételes titkot rejteget előlünk – mégpedig azt, hogy milyen egyszerűen és gyorsan tudja reprodukálni önmagát.

Még akkor is, ha nem tervezzük, hogy elfogyasszuk az édesburgonya gumóit, minden további nélkül belevághatunk a termesztésébe. Hasonlóan elődeinkhez, akik a kicsíráztatott édesburgonyából szép, dús lombú szobanövényt neveltek.

Akik viszont szívesen látják a tányérukon az egyébként igen egészséges édesburgonyát, azoknak további jó hír, hogy gumóból előtörő zsenge hajtások és fiatal levelek szintén ehetők.

edesburgonya szobanoveny koret 02

De még mielőtt rátérnénk a továbbiakra, megjegyezzük, hogy természetesen az ehető édesburgonyán (Ipomoea batatas)  kívül léteznek a növénynek csupán dísznövényként tartható változatai is.

Ha tehát édesburgonyát szeretnénk termeszteni, a legelső lépés a csíráztatás.

A csíráztatáshoz szükséges hozzávalók

Édesburgonya-gumók. Kemény, egészséges szemeket használjunk a vállalkozásunkhoz. Az a legjobb, ha a hűtőszekrényünket még nem járták meg a gumók. A biotermesztésű gumók jobb eséllyel csíráznak ki, ugyanis előfordulhat, hogy a hagyományos körülmények között termesztett gumókat a csírázást késleltető vagy gátló anyaggal permetezték le. A tapasztalat szerint azonban a legtöbb gumó gond nélkül kihajt.

Fogpiszkálók. Gumónként három fogpiszkálóra lesz szükségünk, de nem árt, ha van pár szál tartalékba, a gumók ugyanis sokszor elég kemények és a fogpiszkáló emiatt könnyen eltörik.

Kisebb befőttes üvegek. A gumók csíráztatásához készítsünk elő tiszta befőttes üvegeket (de vizes poharak is tökéletesen megfelelnek a célra), amelyek szája egy kicsit szélesebb, mint a burgonyaszemek. A lényeg, hogy gumók alsó felét vagy harmadát bele kell lógatnunk az üvegbe töltött vízbe. Ha a gumó pont akkora, hogy szépen megül az üveg peremén, nem szükséges körben fogpiszkálókat szúrnunk bele, hogy ne essen az üvegbe.

Napos hely. Az édesburgonya gyorsabban kicsírázik, ha egy meleg, napsütötte ablakpárkányra állítjuk az üvegét.

Friss víz. A csapvíz rendszerint tökéletes a csírázáshoz, de ha úgy találjuk, hogy az édesburgonya nehezen akar kicsírázni, palackozott vízzel is próbálkozhatunk.

edesburgonya szobanoveny koret 01

Az édesburgonya csíráztatása – így fogjunk bele

A gumókba kb. a felüknél szúrjunk körben, egymástól egyenlő távolságban 3-3 fogpiszkálót. A fogpiszkálókat kb. 1,5-2 cm mélyen dugjuk a szemekbe. A gumók meglehetősen kemények, ezért ne lepődjünk meg, ha pár fogpiszkálónk bánja a próbálkozásunkat. Ha szükséges, vékony szöggel vagy hústűvel készítsük elő a lyukat a fogpiszkáló számára.

edesburgonya szobanoveny koret 04
Tony Buser, ginny blocher, Rachel Zack

Teendőnk a kihajtott gumóval

Miután az édesburgonya kihajtott, két lehetőség közül is választhatunk. Az egyik, hogy a fiatal hajtást vízben neveljünk tovább, vagy pedig elültethetjük cserépbe, balkonládába. Az általunk választott ültetőedénytől függ, hogy a növényt a továbbiakban 1)  kúszó szobanövényeket tartjuk, vagy 2)  a szabadban helyezzük el, hogy étkezési célra édesburgonyát termesszünk.

Bármelyik lehetőséget is válasszuk, el kell ültetnünk a gumókról leválasztott, fiatal, gyökeres-leveles hajtásokat. Egy gumón több hajtás is kifejlődhet, ezek mindegyikéből külön-külön növény nevelhető.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?