Trópusi korilla táncoljon a kerítéseden!

Trópusi korilla táncoljon a kerítéseden!

A lugaspaprikának is nevezett afrikai zöldségnövény hihetetlen jól érzi magát nálunk, ha tejfölös pohárba vetjük és csak április végén, május elején ültetjük ki.

Igazi trópusi növény, de minden probléma nélkül ültethető hazánkban is.

Így barátkozz a korillával!

A magvakat április elején vessük nagy tejfeles pohárba. Öt magot tegyünk bele, négyet a szélekre, egyet a közepére. Helyezzük, világos, meleg, napos helyre és nemsokára megjelennek a csíranövények. Május közepén, amikor már elmúlnak a fagyok, ültessük ki a szabadba, olyan helyre, ahol tud terjeszkedni, mert ha sikerült félárnyékos helyre palántálni, akkor hamarosan akár öt méterre is felfut.

Karilla

Kis apró sárga virágai után, július végén jelennek meg a paprikaszerű termések. Azokat, ha nem magra termesztjük, akkor 2-3 cm nagyságban kell leszedni, mert később kevésbé finom. Érdemes kerítésre futtatni vagy uborkahálóra. A tartó szerkezetet meg kell erősíteni, mert a nagy zöld tömeg könnyen elhúzza az egészet. Magra termelve, október végén szedjük, amikor már fehér színű a termés. Rendkívül bőtermő.

Korilla

A Cyclanthera pedata nem szereti a perzselő napot, a vizet meghálálja, de ne öntözzük túl. Gyökereket takarjuk komposzttal, hogy ne tudjon kiszáradni a talaj. Nem kellett permeteznem, mert semmiféle kártevőt nem vettem észtre. Ha megfelelően tápláljuk, akkor nagyobb terméshozamra számíthatunk >>

A hajtásának csúcsából és leveleiből levest vagy főzeléket főznek, terméséből savanyúságot készítenek. A belsejét lehet tölteni, mint a paprikát. Mi pároljuk különböző zöldségekkel. Mivel könnyen átveszi a fűszerek ízét, így egy kellemes ropogós állagú ételt lehet készíteni. Gyakran használják arab ételekhez is. Paradicsommal, valamint időszerű zöldségnövényekkel párosítva igazi íz-kavalkádot kapunk.

Csökkenti a koleszterinszintet, vércukorszintet és a vérnyomást is. Gyulladást csökkentő hatása is van, csillapítja a fájdalmat, vizelethajtó tulajdonsága is ismert.

Recept tipp: korilla ecetben

A korillákat jól megmossuk, a terméskocsányt kivágjuk, hogy a magház is kivehető legyen. Így az ecetes lé belülre is bejut. Hígított ecetet sóval, cukorral, egész borssal felforralunk. Ha kihűlt a korillákat üvegekbe tesszük és ráöntjük a levet. Mellé tehetünk tormát, vagy félbevágott cseresznyepaprikát és az üveg tetejét lefedjük. Amennyiben a lé csökken, töltsünk még hozzá. Lehetőleg hűtőben tároljuk és 2-3 hét alatt fogyasszuk el.

Vetőmagot vásárolhatunk itt, itt vagy palántát itt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR