Az ólomvirág egy álom – így gondoskodj róla!

Az ólomvirág egy álom – így gondoskodj róla!

Az ólomvirág (Plumbago auriculata) valójában fás szárú kúszócserje, amely eredeti, természetes élőhelyén, Dél-Afrikában 2-3 méter magasra és 2,5-3 méter szélesre is megnő.

Amikor megvásároljuk, tudjunk róla, hogy meleg- és napfénykedvelő növényről van szó, amelynek a téli hónapokra védett helyet kell biztosítanunk.

Az ólomvirág burjánzóan dús, elterülő bokrot alkot indákhoz hasonló, kecsesen ívelt ágaival. A kertészek különösen nagyra értékelik mutatós, ötszirmú, égszínkék virágai miatt, amelyek tartósan nyílnak az ágak végén.

Kevés komoly kártevője akad, betegségek is ritkán támadják meg. További előnye, hogy a vadak, köztük az őzek sem kedvelik.

olomvirag gondozasa 05

Hogyan gondozzuk az ólomvirágot?

Ez a masszív kis cserje nálunk jellemzően dézsás növényként tartható. Elültetéséhez jó minőségű, tápdús, semleges pH-értékű, jó vízelvezetésű ültetőkeveréket használjunk. A cserép, illetve balkonláda kiválasztásakor gondoljunk arra is, mennyi helyre lesz szüksége a növekvő növénynek. Amíg az időjárás kedvező, a növényt a szabadban tarthatjuk.

Ha rendszeresen öntözzük és minden tavasszal gondoskodunk a tápanyag-utánpótlásáról, 80-90 cm magasra is megnőhet, lombjának átmérője pedig a 100-120 cm-t is elérheti.

olomvirag gondozasa 02

Pompás látványt nyújt, ha olyan helyre állítjuk a cserepét (például sziklakertbe, magaságyás szélére vagy rézsű, támfal tetejére), ahol aláomló lombjával és gyönyörű, kék virágaival érvényesülni tud.

Mivel a legtöbb betegségnek és kártevőnek ellenáll, ez nagyban megkönnyíti a gondozását. Akkor virágzik a legszebben, ha olyan helyet biztosítunk a számára, ahol közvetlen napfény éri. Némi árnyékot is elvisel, ha ezért a kompromisszumos megoldásért cserébe hajlandóak vagyunk feláldozni a gazdag virághozam egy részét.

Érdemes tudnunk, hogy a virágok némileg ragacsosak, ezért hiába várunk arra, hogy elnyílva lepotyogjanak. Nekünk kell azokat lecsipkednünk a növényről.

olomvirag gondozasa 03

Az ólomvirág hajlamos felnyurgulni, ezért alkalmanként metsszük meg. Ne feledjük azonban, hogy a túl gyakori vagy túl nagy mértékű metszés a gazdag virágzás rovására megy.

Ősszel, amikor a fagy egyre inkább fenyeget, vágjuk vissza a növényt a felére, majd a cserepét helyezzük el például a garázsban vagy egyéb világos, egész télen át fagymentes (5-10 °C fokos) helyiségben.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?