Az orchidea gondozása nem feltétlenül bonyolult: íme a legfontosabb szabályok

Az orchidea gondozása nem feltétlenül bonyolult: íme a legfontosabb szabályok

Közeg, öntözés, fény.

A virágzó orchidea túlzás nélkül az ablakpárkány csillaga, ékköve. Ha viszont nem érzi jól magát, akkor csak egy szenvedő szépség a sarokban, virágok nélkül, rengeteg léggyökérrel. Érdemes az alapokat betartanunk, hogy könnyedén nevelgethessük a kedvencünket és sokáig gyönyörködhessünk virágaiban.

orchidea nem feltetlenul 02
Phalaenopsis

Számos orchidea, például a Phalaenopsis  (lepkeorchidea)- vagy Cattleya  (bugakosbor)-hibridek varázslatos virágaikkal díszítik a szobát a tél elmúltával. Az orchideákhoz sokszor igen kedvező áron juthatunk hozzá, nagy a kísértés, a legtöbben nem bírjuk otthagyni a gyönyörű növényeket. Vigyük hát magunkkal őket, azonban ügyeljünk arra, hogy ezek a növények érzékenyek a hidegre, szállításnál melegen csomagoljuk be őket, különben a virágok lepotyognak.

orchidea nem feltetlenul 03
Cattleya

Miután hazavittük, jöhetnek a gondozásával kapcsolatban a legfontosabb tudnivalók:

• Állítsuk a növényt megfelelő helyre. Az orchideák világos helyet kedvelnek, de a tűző napot kerüljük, mert megéghetnek a levelek. Optimális az északi vagy keleti fekvésű ablakpárkány.

orchidea nem feltetlenul 04
Cymbidium

• Hetente egyszer öntözzük az orchideát, szobahőmérsékletű, mészben szegény vízzel. A legjobb erre a célra az esővíz vagy az állott csapvíz. Ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz távozni tudjon, a pangó vízben berohadhat, és a tőlevelek között se álljon meg a víz (ez főként a lepkeorchideáknál fontos, a Cattleya, Cymbidium  és Dendrobium  fajok kevésbé érzékenyek).

• Tavasztól őszig ajánlatos a kedvencünket 3-4 hetente orchideatápoldattal ellátni, az utasításoknak megfelelő adagban.

• A virágzás beindításában segíthet a hidegsokk. Ehhez az orchideát ősszel állítsuk néhány hétre egy kb. 15-16 °C-os szobába.

orchidea nem feltetlenul 05Dendrobium

• 3-4 évente át kell ültetni a növényeket. Ehhez speciális orchideaközeget használjunk, vagy egy keveréket, például fenyőkéregből, parafából, kéregből, horzsakőből. Fontos, hogy a közeg levegős legyen, könnyen ki tudjon száradni és áteressze a vizet, hogy a gyökerek ne fulladjanak be. A lepkeorchideákat mindig új műanyagcserépbe tegyük át. A Cattleya, Cymbidium  vagy Dendrobium  fajok, amelyeknek számos hajtása egy vízszintesen növekvő rizómából fejlődik, jobban érzik magukat az agyagcserépben.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR