Elvarázsolja az otthonod: hat meseszép, hálás orchidea

Elvarázsolja az otthonod: hat meseszép, hálás orchidea

Nem kell félnünk az orchidea szobanövényként való tartásától! Hogy miért?

Sok hobbikertész és növénybarát hosszú éveken át kerülgeti az orchideákat, amíg végül vonakodva rászánja magát arra, hogy beszerezzen egyet. Az orchidea ugyanis sokak lelki szemei előtt még mindig olyan kényes és sérülékeny üvegházi növényként jelenik meg, amelyik nem érzi jól magát egy hétköznapi lakótérben. Ez azonban nincs így!

Minden további nélkül nevelhetünk orchideát szobanövényként, ha betartunk néhány alapvető szabályt. Lényeges többek között a világos, szűrt fénnyel megvilágított helyiség, a mérsékelt öntözés, no meg az is fontos, hogy a növény cserepét távol tartsuk minden olyan fűtőtesttől, légkondicionálótól, amely száraz levegőt fúj.

Jó hír továbbá, hogy elvirágzás után a legtöbb orchidea rávehető az újbóli virágzásra. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy hónapon keresztül körülbelül 10 °C-os ingadozást biztosítanunk a nappali és az éjszakai órák hőmérséklete között. Ez idő alatt gondoskodnunk kell a növény rendszeres tápoldatozásáról is.

Szerencsére igen széles és változatos a fajtaválaszték: gyakorlatilag több tízezer különböző orchideafajtából választhatjuk ki a nekünk legjobban tetszőt, ami a virág formáját, nagyságát, színét, mintázatát illeti. Ráadásul igen sok fajtának bódítóan finom az illata.

Mindenképpen érdemes tehát többet megtudnunk ennek a bámulatosan sokféle, csodás növénynek a gondozásáról. Következzen hat könnyen karbantartható, hálás orchideafajta, amelyek garantáltan nem okoznak csalódást még a kezdő orchideatartóknak sem!

1. Vénuszpapucs

A vénuszpapucs (Paphiopedilum)  a kosborfélék családjába tartozik. Eredeti élőhelye India, Dél-Kína és Délkelet-Ázsia.

Igényei

Mérsékelt fényviszonyok, páradús levegő, valamint ideális ültetőközegnek fakéreg. Hetente egyszer öntözzük (illetve amikor a táptalaj felső 1-2 cm-es rétegét tapintásra száraznak érezzük). Hagyjuk, hogy a felesleges öntözővíz a cserép alján távozzon. Optimális körülmények között minden évben, a tél végén virágot hoz.

Elhelyezése

Nemzetségébe több tucat különböző faj és hibrid tartozik, amelyek mindegyike eltérő színű és mintázatú. Jellemzően elég kicsi ahhoz, hogy akár a fürdőszobai mosdókagyló peremén is elférjen a cserepe, de különösen szépen mutat tükrös komódra állítva, ahol a szirmok visszáját is megcsodálhatjuk a tükörnek köszönhetően.

hat meseszep orchidea 01

2. Lepkekosbor

A lepkekosbor (Oncidium)  szintén a kosborfélék családjába tartozó nemzetség, amelyhez több mint 300 faj és hibrid tartozik.

Igényei

Az éjjeli órákban az alacsonyabb hőmérsékletet kedveli. Leginkább egy ablakpárkányon, fűtőtesttől távol érzi jól magát. Ha szükséges, fátyolszövettel védjük a perzselő napsütéstől. Érdemes figyelnünk a növény gyöktörzsét: ha veszít egészséges, telt állagából, biztosítsunk több öntözővizet.

Elhelyezése

A kecses, ívesen meghajló virágszálak mellé támaszul tűzzünk merev, zöld pálcikát, amely színének köszönhetően csaknem láthatatlan marad.

hat meseszep orchidea 02
Samantha Durfee

3. Árvácskaorchidea

A lepkekosborokhoz sorolt árvácskaorchidea (Miltoniopsis)  Costa Ricán, Panamában, Venezuelában, Kolumbiában, Ecuadorban és Peruban őshonos. A nemzetséghez 5 faj tartozik. Nem véletlen az elnevezése: virágai az árvácska virágaira emlékeztetnek, csak annál méretesebbek.

Igényei

Szűrt fényben, félárnyékos helyen, magas páratartalmú környezetben érzi jól magát. Naponta permetezzük meg vízzel. Ügyeljünk arra, hogy a táptalaja ne száradjon ki, de ne is öntözzük túl, különben rövid időn belül elveszítjük.

Elhelyezése

Bársonyos, élénk színű szirmai rendkívül látványosak. Egyszínű, szolid háttér elé helyezve érvényesülnek legjobban gyönyörű, színpompás virágai.

hat meseszep orchidea 03
Dick Culbert

4. Lepkeorchidea

A lepkeorchidea vagy pillekosbor (Phalaenopsis)  nemzetségébe többi mint 70 faj és 8 hibrid tartozik. Indiától és Nepáltól keletre, illetve Dél-Kínától, a Koreai-félszigettől és Japántól délre, Délkelet-Ázsián és Indonézián keresztül egészen Észak-Ausztráliáig mindenütt előfordul.

Igényei

A világos, szűrt fénnyel megvilágított helyet kedveli. Egy északi tájolású ablak már túl sötét neki, de a nap perzselő erejétől is óvnunk kell. Ha délre vagy nyugatra néző ablakba állítjuk a cserepét, gondoskodjunk fátyolszövet függönyről, amely megszűri a tűző napsugarakat. A lepkeorchidea egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy ha egyszer elkezd virágozni, a virágzása akár két hónapig vagy még tovább tarthat.

Elhelyezése

Bár a lepkeorchidea magában is mutatós, a fehér virágú fajták csoportosan kifejezetten drámai hatást keltenek. Szemet gyönyörködtető látványt nyújt, ha például három lepkeorchideát ültetünk egy cserépbe.

hat meseszep orchidea 04

5. Oncidium 'Sharry Baby'

Csokoládészínű foltokkal tarkított szirmaival hívja fel magára a figyelmet.

Igényei

Cserepét szűrt fénnyel megvilágított helyre állítsuk (az erős napfény megperzselheti a leveleit). A közepesen páradús környezetet kedveli. Egészséges fejlődését rendszeresen, kis adagokban biztosított tápoldattal segíthetjük elő.

Elhelyezése

Virágszárainak hossza akár az 1 métert is elérheti, így díszítőértékét tekintve semmiben sem marad el az impozáns, nagylevelű szobanövényektől.

hat meseszep orchidea 05
Suzanne

6. Pókorchidea

Igényei

A pókorchidea (Brassia)  Közép- és Dél-Amerikában őshonos orchideafaj. Nevét onnan kapta, hogy virágának szirmai póklábakhoz hasonlítanak. A világos vagy félárnyékos, közvetlen déli napsütéstől mentes ablakokat kedveli. Közepes vízigényű, száraz levegőjű lakásban ajánlott reggelente vízzel megpermetezni a léggyökereit.

hat meseszep orchidea 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR