Az orgona társnövényei, azaz mit ültessünk az orgonabokor mellé?

Az orgona társnövényei, azaz mit ültessünk az orgonabokor mellé?

Milyen növényekkel tegyük színesebbé a kertünk, ha az orgona már elvirágzott?

Az orgona (Syringa vulgaris)  az egyik legnépszerűbb díszcserjénk, amely április végén, május elején hozza jellegzetes, bódítóan illatos virágait. A virágok színe fajtától függően lehet többek között lila, rózsaszín, bíbor vagy fehér. De bármilyen bámulaton szépek és feltűnőek is legyenek az orgonavirágok, a meglehetősen rövid virágzási időszak sokak számára csalódást jelent. Viszont ha elég körültekintően választunk társnövényt az orgonabokor mellé, ez segíthet betölteni az elvirágzás után keletkezett űrt. Íme néhány hasznos tipp arra vonatkozóan, milyen növényekkel ellensúlyozhatjuk az orgona bájos virágainak elmúlását.

Az orgona növénytársításban

Meglepő, milyen széles a választék, ami az orgona lehetséges társnövényeit illeti. Ideális társnövénynek számítanak az orgonát tekintve mindazok, amelyek vagy esztétikai szempontból, vizuálisan mutatnak előnyösen az orgonabokor mellett, vagy valamilyen más szempontból egészítik ki szépen az orgonát.

Amikor az orgonának más növényekkel való társítása kerül szóba, sok kertész választása mindenekelőtt a tavasszal nyíló hagymás virágokra esik. Mondhatni természetes környezetnek számítanak az orgona közelében, mivel gyakorlatilag egyszerre nyílnak az orgonával vagy egy kicsivel azt megelőzve.

A hagymás virágok között számos olyat találhatunk, amelyekkel nagyszerűen kitölthetjük például az orgonabokor előtti üres földsávot. Az olyan virágok, mint például a nárcisz, a tulipán vagy a gyöngyike ráadásul megfelelő feltételek mellett szépen el is terjednek, szaporodnak az adott területen. Ha eleget ültetünk belőlük, még a gyomtalanításra sem lesz gondunk. Hasonlóan remek választás az orgonabokor elé a bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa, illetve a gyöngyvirág is.

orgona tarsnovenyei 02

További társak az orgonabokor mellé

Hogy mivel tehetjük még teljesebbé, színesebbé a díszkertünket, amelynek fő éke az orgona? Hát még több orgonával! Míg a legtöbb hagyományos orgonafajta tavasszal virágzik, manapság már léteznek olyan változatok is, amelyek a legeltérőbb időszakokban hoznak virágot. Olyan bokrokat ültessünk tehát egymás mellé, amelyek egymás után borulnak virágba, így a virágzás idejét jelentősen meghosszabbíthatjuk: pár hét helyett akár egy-két hónapig is csodálhatjuk a pompás virágokat.

Az is kiváló megoldást jelent, ha más virágos díszcserjét vagy alacsony növésű fácskát választunk az orgonabokor mellé. A rózsalonc vagy fürtöslonc például igen dekoratív, nem különben az alábbi növények:

  • dúsvirágú díszalma
  • japán díszcseresznye
  • liliomfa vagy magnólia
  • teltvirágú jezsámen
  • virágos som

Ha a fenti növényeket az orgonabokor mellé ültetjük, csodás tavaszi virágözönben és színkavalkádban lesz részünk.

orgona tarsnovenyei 03

Bár növénytársításnak elsőre kissé szokatlannak tűnhet, azt is megtehetjük, hogy olyan kis tömegű kúszónövényt futtatunk fel az orgonára, mint például a klemátisz, más néven iszalag. Pompásan fog mutatni anélkül, hogy különösebb terhet jelentene az orgona ágainak. A klemátisz nagy előnye, hogy az orgona elvirágzását követően bont szirmot.

A melegebb éghajlatú területeken az is szokás, hogy észak-amerikai golgotavirágot, más néven májusialmát vagy passiógyümölcsöt futtatnak az orgonára. Jó tulajdonsága, hogy elvirágzás után ehető gyümölcsöt terem, ráadásul mivel az egyik legfagytűrőbb golgotafajta, megfelelően elkészített takarással akár nálunk is sikeresen átteleltethető a szabadban.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR