Egy kis odafigyeléssel tovább marad friss az orgona a vázában

Egy kis odafigyeléssel tovább marad friss az orgona a vázában

Hozd a kalapácsot!

Az orgona átható illata nagyon kellemes, érdemes a lakásba is behozni pár ágat. A vízbe állított virágok gyorsan elhervadhatnak, de néhány trükk segítségével meghosszabbíthatjuk az élettartamukat. Bármilyen furán hangzik, vágás után egy kalapáccsal verjük szálasra az ágak végét, így a hajtás több vizet tud felvenni és a virágok vízellátottsága javul. Ügyeljünk arra, hogy emiatt a vázát is gyakrabban kell vízzel tölteni!

orgona vazaban friss 04

Az orgonaágakat korán reggel vágjuk, amikor a bokor nedvkeringése csúcsra jár. A vízszállítás csökken délben és délután, különösen a napsütötte napokon. A vázába bimbós állapotú virágokat válasszunk, ne olyanokat, ahol teljesen kinyílt már a virág.

orgona vazaban friss 02

A levelek nagy részét és a leveles kis oldalágakat távolítsuk el a hajtásról, hogy csökkentsük a párologtatást. Merítsük a szálasra klopfolt vagy keresztbe vágott ágakat röviden forró vízbe, mielőtt vázába kerülnek – így még több vizet tudnak majd felszívni.

orgona vazaban friss 03

A vázát árnyékos helyre állítsuk és ne gyümölcsök közelébe. Még tovább tart majd a frissességük, ha egy éjszakára hűvösebb helyiségbe helyezzük őket. Ne hideg, hanem langyos vízzel töltsük meg a vázát!

1-2 naponta cseréljük a vizet a vázában, aminek a belsejét is megtisztítjuk, hogy a rohadást elkerüljük – nem elég csak az elpárolgott vizet pótolni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR