Nem virágzik az orgona? Így tehetünk ellene!

Nem virágzik az orgona? Így tehetünk ellene!

Az orgona rendkívül illatos virágaival lopta be magát a kertészek szívébe. A rendszerint májusra nyíló virágtömeg látványa is páratlan. De mi a helyzet akkor, ha az orgonabokor csak nem akar virágot hozni?

A nem virágzó orgona a kertészek egyik gyakori problémája. Aki kíváncsi a lehetséges okokra, az alábbiakban megleli a választ, mi miatt marad el a várva-várt virágzás.

Miért nem hoz virágot az orgona?

Ha az orgonabokrunk nem produkál olyan virághozamot, amilyet szeretnénk, ennek számos oka lehet. Kövekezzenek most ezek közül a leggyakoribbak.

orgona nem viragzik 01

Késői fagy

Előfordulhat, hogy egy későn érkező váratlan fagy tesz menthetetlen kárt a virágrügyekben. Ha az orgonabokor nem virágzik, akkor érdemes felidézni, vajon az adott évben sújtotta-e a kerti növényeket késői fagy. Ha a virágzás el is marad emiatt, a növény maga nem károsodott, így a következő évben jó eséllyel gazdag virágzásra számíthatunk.

Kevés fény

Az orgonavirágzás elmaradásának másik lehetséges oka, hogy a növényt nem éri elegendő napfény. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a virágot tudjon hozni. Sok esetben előfordul, hogy a nem virágzó orgonabokrot olyan helyre telepítették, ahol elég fényhez jut ugyan a fennmaradáshoz, de ahhoz már nem, hogy virágba is tudjon borulni, amikor eljön az ideje. Az orgonának legalább a késő délutáni, kora esti órákban szükséges a napfény, de optimális esetben egész nap éri a nap, így a virágzása sem fog elmaradni. Ha felmerül a gyanú, hogy az orgonánkat kevés fény éri, ültessük át a kert egy naposabb részébe.

Továbbá az sem árt, ha az orgonát körülvevő flórát kicsit megritkítjuk, hogy ezzel is több fény szűrödjön át a lombjához. Ezenfelül az orgona koronáján is alakíhatunk: vágjuk ki a legidősebb, legvastagabb ágkat a tövüknél, hogy a napfény be tudjon jutni az ágszerkezet belsejébe is.

orgona nem viragzik 02

Helytelen metszés

Az orgonavirágzás elmaradását a helytelen metszés is okozhatja. Az orgonabokor alapvetően nem kíván metszést, de ha erősen visszametsszük azért, hogy így fiatalítsuk meg az elöregedett példányt, több évet is igénybe vesz, amíg a növény visszanő. Ez alatt az idő alatt pedig nem fog virágot hozni. Még a gyenge  alakító metszés is befolyásolhatja a virágzást. Ha például nyár végén metsszük meg az orgonát, nagy eséllyel áldozatul esnek a műveletnek azok az ágrészek, amelyeken a következő idényben a virágrügyek kialakulhattak volna.

Idős kor

Ha az orgonabokor egyáltalán nem vagy csak gyéren virágzik, ennek oka a kora is lehet. A fiatal bokor erőteljesebb virágzásra képes, és ha a mi bokrunk többnyire idősebb ágakból áll, a virágok mennyisége is ezzel egyenes arányban kevesebb lesz. Ekkor célszerű lehet fiatalító metszést végeznünk, amely a következő 2-3 évben kihatással lesz a virágzásra, de azt követően az orgonabokor ismét gazdagon fog virágozni.

orgona nem viragzik 04

Kártevők, betegségek

A különböző kártevők és növénybetegségek szintén befolyásolhatják, mennyire kielégítően virágzik az orgona. Ha a növény alig-alig hoz virágot, alaposan vizsgáljuk meg. A problémát okozhatják például pajzstetvek. A pajzstetveket elég könnyen felfedezhetjük a bokor levelein. A fertőzött bokrot célszerű kezelni, hogy legalább a következő virágzási szezonban eredményes legyen a virágzás.

orgona nem viragzik 05

Tápanyaghiány

A hiba a talajban is lehet. Ha az orgonabokor nem virágzik, ennek oka az is lehet, hogy a talajban túl sok a nitrogén. Ha ez a probléma forrása, ezt úgy orvosolhatjuk, hogy egész egyszerűen nem trágyázzuk az orgonát. Az orgona nem igényel nagy mennyiségben tápanyag-utánpótlást, ha pedig túl sok nitrogént vesz fel a talajból, ez a virágzás rovására megy. Ha az orgonabokrunk például a pázsit mellett áll, a kijuttatott gyeptrágya is okozhatja az orgonavirágzás elmaradását. Hogy ezt ellensúlyozzuk, juttassunk ki az orgona töve köré a talajba (a növény virágzását elősegítő) fosztort. A foszforban szegény talajt csontliszt kijuttatásával is nagyszerűen feljavíthatjuk. Talajvizsgálattal eldönthető, vajon ez okozza-e a virágzás elmaradását.

Fejletlen gyökérzet

Az orgonavirágzás elmaradását a nem megfelelően fejlődő gyökérzet szintén okozhatja. A fejletlen gyökérzet miatt a növény nem tud elég foszfort felvenni a virágzáshoz. A visszamaradt gyökérképződést okozhatja például a túlságosan nyirkos talaj, konténeres növény esetén a túl kicsi konténer, valamint a gyökérzet véletlen átvágása. A nem elég egészséges, erős gyökérzettel rendelkező növény jellemzően gyengén fog fejlődni is.

Amint tehát a fentiekből is látható, a virágzás elmaradásának számos különböző oka lehet. Szerencsére ezeket mind tudjuk orvosolni. Csak vizsgáljuk meg közelebbről a növényünket, hogy kétséget kizáróan megállapíthassuk a baj okát. Ha ez megvan, ezzel együtt megkaptuk a választ is az égető kérdésre: miért nem virágzik az orgonám?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR