Az őszi virágágyások legmutatósabb növénye lehet a díszkáposzta

Az őszi virágágyások legmutatósabb növénye lehet a díszkáposzta

Színek varázslatos játéka.

A díszkáposztát háromféle változatban találhatjuk meg: hullámos, karéjos vagy sima felületű levelekkel. A levelek már önmagukban is díszítenek, de a színek sokfélesége, játéka külön éke lehet a virágágyásoknak, kiültetéseknek. A díszkáposzta változatossága lenyűgöző, mind a levelek színét, mind formájukat tekintve.

diszkaposzta osz 04

Rengeteg árnyalatban létezik, a legismertebbek a fehér-zöld, rózsaszín-zöld, pirosaslila-fehér, lila-zöld, piros-fehér-zöld változatok. A legtöbb virágágyásban kiültetett növénnyel ellentétben a díszkáposzta elvisel némi fagyot is. Sőt, a levelek igazi színjátéka akkor kezdődik, amikor késő nyáron csökkenni kezd az éjszakai hőmérséklet. A hó sem lehet akadály, sokszor még a fehér takaró alól is kikandikálnak a színes káposztafejek.

diszkaposzta osz 02

Ezek akár az 50 cm-es átmérőt is elérhetik és 20-25 cm magasra nőhetnek. Ültessük őket világos vagy félárnyékos helyre. Nincs szükségük trágyázásra, csak némi vízre a száraz időszakokban. Ültethetjük a balkonra, erkélyre is akár ládába, dézsába. Robusztus, mutatós növény, amely azonnal odavonzza a tekinteteket.

diszkaposzta osz 03

Érdekesség, hogy ez a terebélyes növény ugyanúgy ehető, mint főzelékként ismert rokona, bár egyes fajták nyersen kissé kesernyés ízűek lehetnek.

diszkaposzta osz 05

diszkaposzta osz 06

diszkaposzta osz 07

diszkaposzta osz 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR