Színpompás virágládák, hogy ősszel se legyen sivár a ház eleje

Színpompás virágládák, hogy ősszel se legyen sivár a ház eleje

Így sűrítsük az ősz hangulatos színeit egy-egy jó érzékkel megkomponált virágládába.

Az ősz beköszöntével sem kell lemondanunk arról, hogy a házunk bejáratát, az ablakpárkányt, teraszt, erkélyt különböző növényekkel díszítsük fel és tegyük színessé. Ültessünk virágládákba a szezonhoz illően krizantémot, illetve egyéb, dekoratív lombú balkonnövényeket. Ehhez szeretnénk pár érdekes, hasznos ötlettel szolgálni.

Szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a kültéri virágládák, különösen ősszel, amikor a kert rohamos sebességgel kezd veszíteni nyári szépségéből. Ekkor jön el az ideje annak, hogy egy kis színt vigyünk a hétköznapokba néhány stílusos virágláda segítségével, amelyeket divatos szezonális növényekkel ültetünk be.

oszi viraglada 10

Az őszi virágládákból szinte nélkülözhetetlen a krizantém és a díszkáposzta. Ezeket érdemes variálni és kiegészíteni különböző kerti évelőkkel, de nem hiányozhatnak mellőlük az elképesztő változatosságot felvonultató dísztökök sem. Ha sikerül ügyesen összeválogatnunk a megfelelő növényeket, színeket, textúrákat, az ablakládák otthonunk kiemelkedő díszei lesznek szeptembertől egészen november végéig.

oszi viraglada 02

Hogyan kezdjük?

Válasszunk virágládát

A virágláda kiválasztásakor az elsődleges szempont természetesen az, hogy elférjen a kiszemelt helyén, legyen az ablakpárkány vagy az erkély korlátja. Az sem árt, ha a növénytartó stílusa harmonizál a környezetével. Így lesz, aki számára az egyszerű, fehér színű ablakláda lesz az ideális, míg mások bátran választhatnak élénk színű, cifrább darabokat is. A virágláda anyaga lehet többek között fa, műanyag, terrakotta, műkő. Válasszuk ezek közül azt, amelyik az igényeinknek leginkább megfelel. Érdemes szem előtt tartanunk, hogy olyan terméket célszerű vásárolni, amelyik tartós, időtálló anyagból készült.

oszi viraglada 03
Lori L. Stalteri

A virágláda beültetése

A virágláda központi növényei

Kezdő és haladó kertészként egyaránt a legjobb kiinduló pont, ha a szimmetriára törekszünk, amikor nekiállunk beültetni a virágládát. Ha ennél kalandosabb, izgalmasabb megoldásra vágyunk, szerezzünk be ritka, feltűnő, szokatlan formájú növényeket, amelyeket aszimmetrikusan is elhelyezhetünk a ládában. Elsőként a legnagyobb két-három növényt ültessük el, a közöttük maradt hézagokat pedig kisebb növényekkel, például erikával töltsük ki.

oszi viraglada 05

Különleges kiegészítő dísznövény vagy díszítő elem

Miután a legfontosabb növények beültetésével végeztünk, a kompozíciót egy-két különleges dísznövénnyel vagy díszítő elemmel tehetjük teljessé, amelytől igazán egyedivé válik az összkép. Ilyen többek között a díszpaprika, a díszfű, a színes talajtakaró mulcs, illetve az aromás fűszer- és gyógynövények.

oszi viraglada 04
Don and Janet Beasley

Az üresen maradt helyek kitöltése

A virágládában üresen maradt helyekre biggyesszünk oda egy-két mutatós dísztököt vagy az ősz hangulatához illő egyéb termést.

Még utoljára ellenőrizzük, hogy minden növény jól el lett-e ültetve, nem kandikálnak-e ki gyökérdarabok itt-ott a talaj felszínén. Az ültetés végeztével a rendszeres locsolásról se feledkezzünk meg. Egészen a szezon végéig, körülbelül hetente egyszer öntözzük meg a virágládába ültetett növényeket.

oszi viraglada 06 

Átmenet őszből a télbe

Egy-két ügyes, leleményes változtatással átmenthetjük az őszi virágládát a télbe, hogy megújulva karácsonyi dekorációként díszítse az ottonunkat. A krizantémot felválthatjuk egy dekoratív törpe örökzölddel, például cukorsüvegfenyővel, a dísztököket pedig piros bogyós ágakra cseréljük le.

oszi viraglada 07
mogollon_1

Hagyományos őszi virágláda

A hagyományos őszi virágláda legfőbb célja, hogy a családtagokon kívül a hozzánk betérő látogatók is megcsodálhassák. A legfontosabb növény természetesen az igen változatos, sokszínű krizantém. A hagyományos virágláda összeállításához központi növénynek válasszunk bronzos narancssárga színű virágokkal díszítő krizantémot. Egészítsük ki díszpaprikával, dísztökökkel, kisebb sütőtökkel.

oszi viraglada 09

Vörösbor színű összeállítás

Az őszi szőlőszüret inspirálta virágládában a piros különböző árnyalatai, a mélyvörös, a bordó, a burgundi, a bíbor dominálnak. Mindezt elérhetjük többek között krizantém, tűzgyöngyvirág, díszkáposzta, illetve egyéb, lilás bordó levelű évelők segítségével.

Ezüstzöld színű összeállítás

Ha már a télre is gondolunk a virágláda növényeinek összeállításakor, válasszunk ezüstös levelű növényeket. Szóba jöhetnek a külnböző díszfűfélék, a díszkáposzta, a levendula, illetve a rozmaring.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR