Barátunk a kertben: a kutya

Barátunk a kertben: a kutya

Imádjuk a kutyákat és azt szeretnénk, ha a lehető legjobban éreznék magukat kint, a kertben is. Persze már önmagában is csalogató és izgalmas számukra a kinti világ, azonban egy kis odafigyeléssel és munkával még tökéletesebbé tehetjük azt.

Az, hogy kutyák élnek velünk, időnként azt is jelenti, hogy szabályokat vagyunk kénytelenek felállítani és betarttatni. Hiszen míg mi a tiszta és rendezett kertet szeretjük, kedvenceink számára lehet, hogy ez a két fogalom egészen mást jelent vagy nem is jelent semmit. Ők időnként szívesen kertészkednek, ássák fel nagy igyekezettel kertünk akár legféltettebb zugait vagy enyhítenek szükségleteiken ott, ahol mi azt nem szeretnénk.

Összegyűjtöttünk néhány ötletet, tanácsot és praktikát ahhoz, hogy a kutyáinkkal való együttélés számunkra és számukra is kellemes legyen.

kutya kertben 01

Szerencsés, ha már a tervezéskor gondolunk arra, hogy a kertet kutya is fogja használni. Persze a későbbiek során is végezhetünk átalakításokat. Néhány általánosabb megfontolás "kutyás kert" kapcsán itt olvasható:

kutya kertben 02

A kutyáknak legtöbbször házőrző, jelző szerepet is szánunk. Ilyenkor négylábú társaink gyakran a kertben töltik az idejük legnagyobb részét, ott is hajtják álomra a fejüket. Ezért gondoskodnunk kell kutyaházról számukra, amelyben kényelmesen meghúzhatják magukat és az időjárási viszontagságoknak sincsenek nagyon kitéve. A jól ismert megoldásokon túl a kutya háza készülhet raklapból vagy bármilyen más, alkalmas méretű tárgyból (még akár régi hűtőszekrényből is), de akár benépesíthetjük a tetejét növényekkel is egészen különleges hatást elérve.

Ha nem szeretnénk egy egész házat építeni, készíthetünk fekhelyet is például újrahasznosított autógumiból.

kutya kertben 03

Aztán ott van a kerítés. A kutyáknak időnként kevés a kerten belüli világ, szeretnének szétnézni kintebb is. Ha lehetőségük adódik rá, bizony minden lelkifurdalás nélkül elcsavarognak, nem is gondolva arra, hogy mi lesz velük később és hogy a gazdi esetleg aggódik értük. Ezért fontos, hogy kerítésünk és kapunk zárt legyen, a kutya ne férjen ki raktuk sehol.

Ha nagyon zárt a kerítésünk és kifejezetten kedveskedni szeretnénk információéhes barátunknak, kialakíthatunk számára ablako(ka)t a kerítés aljában.

kutya kertben 06

Aztán vannak leleményes megoldások is, bár ezek inkább érdekesek, mint sem hosszú távon tarthatóak:

Kutyáink egészségére nézve jónéhány növény káros lehet. Gyakran ösztönösen is elkerülik ezeket, a megelőzés érdekében mégis célszerű kihagyni a kertből őket.

kutya kertben 05

Kert- és egyben kutyatulajdonosok körében folyamatos probléma a kutyák vizelete, mely leggyakrabban a félve őrzött és gondozott pázsit szépségét veszélyezteti. A jó hír, hogy néhány trükköt azért bevethetünk, hogy azok a bizonyos sárgás foltok eltűnjenek.

A kutyák időnként önjelölt kertésznek állnak, és alapos munkával felásnak egy-egy területet a kertben. Erre a segítségre nem mindig van szükségünk, de ahhoz, hogy ne történjen meg rendszeresen picit dolgoznunk kell.

kutya kertben 08

Aztán van úgy, hogy jól jön a segítség a kertben. Az sem lehetetlen, hogy kutyáink valóban a hasznunkra legyenek.

Olyan kutyák számára, amelyeket rendszeresen füredtünk, érdemes megfontolni egy kisebb kerti kutyafürdető hely kialakítását.

kutya kertben 04

Kertünk dekorációja is jelezheti azt, hogy mi bizony kedveljük a kutyákat. A saját készítésű szélcsengő nem csak mutatós, de szép hangot is ad:

Végül igazán elszánt komposztálóknak és újrahasznosítóknak egy kis érdekesség:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR