Így lesz a kertünk háziállatbarát

Így lesz a kertünk háziállatbarát

Mérgek és tüskék nélkül.

Nem egyszerű szép kertet gondozni ott, ahol háziállatok is élnek, például kutyák, macskák vagy akár tengerimalacok, nyuszik. Azon túl, hogy kedvenceink kisebb-nagyobb "nyomokat" hagyhatnak a kerten, még számos más dologra is oda kell figyelnünk, hogy az állatok is biztonságban legyenek.
Összeszedtük a legfontosabbakat:

kertunk haziallatbarat 02

Ne ültessünk mérgező növényeket

Számos kerti növény nem csak ránk, emberekre, de az állatokra nézve is mérgező pl. a borostyán, a rododendron, a tuja, az iszalag, az aranyeső, a lilaakác, a jerikói lonc, a balkáni babérmeggy, a boroszlán, a som, a tiszafa, a fagyal, a tulipán, a nárcisz, a sisakvirág, a puszpáng, a boróka, a sarkanytyúfű, a kutyatejfélék, a liliomfélék, a krókusz, a kankalin és a gyöngyvirág.

kertunk haziallatbarat 04

Lehetőség szerint kerüljük ezek ültetését. Ne támaszkodjunk az állat azon ösztönére, hogy meg tudja különböztetni az ehetőt a számára veszélyestől!

Hagyjuk a tüskés, szúrós növényeket másra

Bízhatunk abban, hogy az állatok okosak és nem mennek majd a tövises, tüskés bozót, sövény közelében, de valószínűleg nem így lesz. A szaladgálásban, a játék vagy a vadászat hevében bizony könnyen megsérülhetnek!

kertunk haziallatbarat 03

A méhlegelő a hátsó sorban kapjon helyet

Ha kedvencük sokat tartózkodik a szabadban, nem célszerű a méheket vonzó, virágos növényeket az orra elé ültetni. Előszeretettel kergeti majd a rovarokat, összetaposva közben mindent. Nem beszélve arról, hogy ha rossz helyen csípi meg őt egy méh, az akár végzetes is lehet.

Semmi vegyszer, kemikália, növényvédő szer

Műtrágya helyett használjunk inkább komposztot vagy szerves trágyát, növényvédő szerek helyett a biológiai védekezést részesítsük előnyben ecetes lével, csalánteával, olajjal. Legyen a komposztáló is elérhetetlen a háziállatok számára, hiszen az élelmiszerhulladék nem nekik való!

kertunk haziallatbarat 05

Ne hagyjuk a kerti szerszámokat, gépeket elöl

A metszőolló, a kés, a fűrész nem játék. A kutyák, macskák viszont szívesen vennék annak, ezért semmiképpen se hagyjuk, hogy ott heverjenek a kertben. Használat után mindig zárjuk el őket. Amikor a motoros gépeket működtetjük, a háziállatok ne legyenek a közelben, mert megsérülhetnek, balesetet okozhatnak. A nagy hang, zaj pedig stresszelheti őket.

Tegyük biztonságossá a vízfelületeket

A vízfelület mindig veszélyforrást jelent az állatoknak. Ezért a medencét, tavat vagy az esővízgyűjtőt le kell fednünk vagy kerítéssel kell határolnunk, amennyiben az állat hozzáférhet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR