Éjjel a kertedben sün-dörög

Éjjel a kertedben sün-dörög

A városi élethez is alkalmazkodó tüskés sün tavasszal nagyon aktív: ilyenkor hízza vissza a télen lefogyott dekákat és a párzási időszaka is tavasszal és ősszel van. Megfigyelhető az éj leple alatt, megetethető sajttal és párizsival, esetleg tojással.

Az európai sün (Erinaceus europaeus) hazánkban (és Európa legtöbb országában) honos állat. A tüskés sün egy-egy példányát egy időben ritkán lehetett látni, akkor is főleg esti szürkületben mutatkozott. Röfögéshez hasonló hangjuk miatt kapták a sündisznó nevet. Mostanában a kertvárosban is újból elszaporodtak, valószínűleg némi rezisztenciát szereztek a a vegyszerekkel szemben. Csak az a baj, hogy az éj sötétjében, az utakon vágnak át és sokuk az autók, meg a siető autóvezetők áldozatává esik.

kertedben sun dorog 02

Sok bogarat, hernyót, rovart pusztítanak el és ezért hasznos jószágai a kertnek. Igaz, viszont, hogy legkedvesebb csemegéjük a földi giliszta, amely ugyancsak hasznos állat.

A sünök késő ősszel készülnek a téli pihenőre, fészket építenek maguknak, többnyire a bokrok védelmében. Ne tessék a lehullott leveleket, az összegyűlt avart kigereblyézni, mert ez lesz a sünök fészkelő otthona. Tavasszal előbújnak és megpróbálják gyorsan visszaszedni súlyukat. Egy megtermett sün 1 kg-nál is nehezebb!

Itt laktózmentes sajtot kapott

A Wikipédia szerint megtámadja az egérfészket, és fogyaszt döghúst és növényi eredetű táplálékot is. Nálunk a sajtot és párizsit (abból is a marhapárizsit) kedvelte meg. Úgy tudom, 5-6 évig is él, úgyhogy nagy eséllyel találkozhatunk ugyan azzal a példánnyal éveken keresztül a kertünkben. Éjjelente a kerítés és a falak mentén, általában a növények takarásában közlekedik, akár 3-4 km-t is megtesz.

Etethetjük felvágottal, tojással, sajttal, hússal, süntáppal (mert ilyen is van ám!), sőt macskatáppal is. De ne adjunk neki zöldséget és gyümölcsöt, mert ezeket általában nem szereti. Vigyázzunk a tejjel is, mert laktózérzékeny, nem tudja emészteni. Örül viszont, ha talál a kertben friss, iható vizet.

Kinek van sün-dörgés a kertjében?

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR