Éjjel a kertedben sün-dörög

Éjjel a kertedben sün-dörög

A városi élethez is alkalmazkodó tüskés sün tavasszal nagyon aktív: ilyenkor hízza vissza a télen lefogyott dekákat és a párzási időszaka is tavasszal és ősszel van. Megfigyelhető az éj leple alatt, megetethető laktózmentes sajttal és párizsival, esetleg tojással.

Az európai sün (Erinaceus europaeus) hazánkban (és Európa legtöbb országában) honos állat. A tüskés sün egy-egy példányát egy időben ritkán lehetett látni, akkor is főleg esti szürkületben mutatkozott. Röfögéshez hasonló hangjuk miatt kapták a sündisznó nevet. Mostanában a kertvárosban is újból elszaporodtak, valószínűleg némi rezisztenciát szereztek a a vegyszerekkel szemben. Csak az a baj, hogy az éj sötétjében, az utakon vágnak át és sokuk az autók, meg a siető autóvezetők áldozatává esik.

kertedben sun dorog 02

Sok bogarat, hernyót, rovart pusztítanak el és ezért hasznos jószágai a kertnek. Igaz, viszont, hogy legkedvesebb csemegéjük a földi giliszta, amely ugyancsak hasznos állat.

A sünök késő ősszel készülnek a téli pihenőre, fészket építenek maguknak, többnyire a bokrok védelmében. Ne tessék a lehullott leveleket, az összegyűlt avart kigereblyézni, mert ez lesz a sünök fészkelő otthona. Tavasszal előbújnak és megpróbálják gyorsan visszaszedni súlyukat. Egy megtermett sün 1 kg-nál is nehezebb!

Itt laktózmentes sajtot kapott

A Wikipédia szerint megtámadja az egérfészket, és fogyaszt döghúst és növényi eredetű táplálékot is. Nálunk a sajtot és párizsit (abból is a marhapárizsit) kedvelte meg. Úgy tudom, 5-6 évig is él, úgyhogy nagy eséllyel találkozhatunk ugyan azzal a példánnyal éveken keresztül a kertünkben. Éjjelente a kerítés és a falak mentén, általában a növények takarásában közlekedik, akár 3-4 km-t is megtesz.

Etethetjük felvágottal, tojással, sajttal, hússal, süntáppal (mert ilyen is van ám!), sőt macskatáppal is. De ne adjunk neki zöldséget és gyümölcsöt, mert ezeket általában nem szereti. Vigyázzunk a tejjel is, mert laktózérzékeny, nem tudja emészteni. Örül viszont, ha talál a kertben friss, iható vizet.

Kinek van sün-dörgés a kertjében?

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR