Piros pont az ötletért: itt a paradicsomlekvár

Piros pont az ötletért: itt a paradicsomlekvár

Most nem mártást főzünk, hanem bazsalikomos paradicsomlekvárt. Édes, finom sűrű paradicsom dzsemet, mely jól illik sajtokhoz, pecsenyékhez, de a reggeli rántottához is.

Hozzávalók

  • 2 kg érett paradicsom (a legjobb a Lucullus fajta – kevés maggal, kevés lével, húsosabb)
  • 1 teáskanál só
  • 10-15 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • 3 teáskanál pektin
  • 3-4 szál bazsalikom

Hozzávalók

A paradicsomokat forrásban lévő vízbe mártjuk egy percre, kivesszük, hideg vízzel telt edénybe tesszük, majd a héját lehúzzuk. A paradicsomot összevágjuk, majd feltesszük a tűzre főni egy kis cukorral.

Amíg a paradicsom fő, addig egy kis edényben összekeverjük a pektint a cukorral, és a megmosott bazsalikomot metéltre vágjuk.

Kavar-kavar

A pektinnel elkevert (a pektinről korábban itt már írtunk!) cukrot hozzáadjuk a paradicsomhoz, kevergetve besűrítjük, megsózzuk. Hozzáadjuk a bazsalikomot is (még akár chilit is tehetünk bele, vagy zellerlevelet). Öntsük hozzá a citromlevet is, és kóstoljuk meg, ha szükséges, még utána ízesítjük. Savanyíthatjuk fehér vagy vörös borecettel vagy fehér balzsamecettel is.

Már tölthetjük is a tisztára mosott üvegekbe. A betöltött üvegeket állítsuk öt percre fejre, így csírátlanítsuk az üveget. A bazsalikomos paradicsomlekvárt ajánljuk lágy kecskesajthoz, sajtos szendvicsekhez, pecsenyékhez, hideg sültekhez, de akár a rántotta mellé is kanalazhatunk.

18+ ötlet

Ha bazsalikom helyett egy kupica vodkával és zellerrel ízesítjük, akkor Bloody Mary lekvárt főzünk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR