8 jó tanács az otthoni befőzéshez

8 jó tanács az otthoni befőzéshez

Érdemes elolvasni ezeket a tippeket, ugyanis a legtöbb zöldség és gyümölcs otthoni befőzésekor jó hasznukat vehetjük.

Csak semmi pánik, ha elrontod, meg is eheted!

Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, a túlságosan gazdagon termett konyhakerti finomságok befőzése egyike a legegyszerűbb, legkönnyebb konyhai elfoglaltságoknak. Biztosak lehetünk benne, hogy a hideg téli napokon a nyári napsütésről ábrándozó jövőbeli önmagunk boldogan bontogatja majd fel az ízletes kerti csemegéket rejtő üvegeket. Ha eddig esetleg amiatt aggódtunk volna, hogy valamit rosszul csinálunk, nos, az alábbi útmutató kétségkívül segít!

befozes 8 jo tanacs 02

Mit tegyünk?

1. Győződjünk meg róla, a recept megfelelő savasságot ír elő. Ez azt jelenti, hogy annyi citromlevet vagy ecetet kell használnunk a befőzéskor, hogy a pH-érték 4,6 vagy ennél alacsonyabb legyen.

2. Hagyjunk elegendő helyet a befőttes üveg fedele és annak tartalma között: kb. 1 cm-t savanyúságfélék, 0,5 cm-t dzsemek esetén.

3. Ügyeljünk a tisztaságra. A befőttes üvegek legyenek sterilek, a munkafelület különösen tiszta, és az üveg csavaros pereme, ahol a fedéllel érintkezik, szintén legyen minden ételdarabkától mentes. A fedél alá szorult ételfoszlányok ugyanis megakadályozhatják a légmentes lezárást.

4. A befőzés és dunsztolás tartson a megfelelő ideig, függően a befőttes üveg űrtartalmától. A forrón az üvegekbe kerülő finomság hőmérséklete minél magasabb, 80 C-foknál több legyen.

befozes 8 jo tanacs 03

Mit ne tegyünk?

5. Ne essünk pánikba. Egyszerűen tartsuk be az alapvető óvintézkedéseket és szabályokat, és minden rendben lesz. Ha az első próbálkozás eredménye nem tökéletes, csak tegyük a hűtőbe és fogyasszuk el.

6. Ne öntsünk forró folyadékot hideg üvegbe, illetve ne tegyünk túlságosan lehűlt üveget forró vízfürdőbe. A nagy hőmérsékletkülönbség hatására az üveg elrepedhet, ez pedig nem veszélytelen.

7. Ne felejtsük el ellenőrizni, jól zár-e fedél: szorulnia kell az üveg lehűlése után. Hagyjunk az üvegeknek elegendő időt a lehűlésre, mielőtt betesszük azokat a kamrába.

8. Ne feledjük: sokan jobban szeretik, ha készítünk nekik valamit, mintha ugyanazt megvásárolnánk. Készítsünk hát annyi üveg finomságot, hogy szeretteinknek, barátainknak is tudjunk adni belőle!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR