Bemutatkozik a forróságot is jól bíró "iránytűnövény"

Bemutatkozik a forróságot is jól bíró

Trükk a túléléshez.

Angolul iránytűnövénynek nevezik és nem véletlenül: a növény ugyanis egy ügyes trükkel képes túlélni az USA napsütötte vidékén. Az őszirózsafélék családjába tartozó Silphium laciniatum az Egyesült Államok prérividékén őshonos. Ott az egész napját napfürdőben tölti, de a levelek tájolásával eléri, hogy mégse melegedjen túl.

iranytunoveny forrosagot jol biro 02
Cranbrook Science

A finom leveleket ugyanis képes irányítani: úgy fordítja őket, hogy azok majdnem függőlegesek legyenek és csak a levél széle nézzen a nap felé. A levéllemezek felülete kelet-nyugat tájolású, így sokkal kevésbé kitettek a napsugárzásnak és csak a reggeli és a késő délutáni órákban éri őket a napfény. A kísérletek azt mutatták, hogy a vízszintes levelek 3,6-7,6 °C-kal jobban felmelegednek, mint a függőlegesen állók.

iranytunoveny forrosagot jol biro 03
Cranbrook Science

Az évelő növény 1,5-2,7 m magasra nő, viszonylag igénytelen. Remekül érzi magát napfényes helyen, átlagos, jó vízelvezetésű talajban. Sárga virágait júliustól szeptemberig hozza.

A magas szőrös, merev, gyantatartalmú szár hasítva vagy törve ragacsos, jó illatú, de keserű gyantát szivárogtat ki, amelyet az indiánok nagy előszeretettel használtak szájtisztító rágógumiként.

Bevezető kép: peganum

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR