Ideális választás az aszályos, száraz időszakokat jól tűrő gurgolya

Ideális választás az aszályos, száraz időszakokat jól tűrő gurgolya

Jól illik a sziklakertekbe is.

Az ernyősvirágzatúak nem hiányozhatnak a természetes kertekből – kedvelik őket a rovarok és egyéb hasznos szervezetek. Ennek az értékes növénycsaládnak az egyik képviselője a Seseli gummiferum  (magyarul holdrépának nevezik, a gurgolyafélék közé tartozik). Természetes élőhelyei a sziklás, kavicsos lejtők Törökországban a Fekete-tenger partján, illetve a Krím-félsziget partjánál. Remekül bírja a nyári aszályos időszakokat, ezért teljes napban fürdő, száraz helyre is ültethető.

jol turo gurgolya 02
Patrick Standish

A kétéves növény az ideális helyeken akár 130 cm magasra is nőhet, de jellemző inkább a 80 cm körüli magasság. Rózsaszín, később kifehéredő ernyői igen mutatósak, június vége és augusztus közepe között nyílnak, idővel gömb alakú formát öltenek. Szürkéskék, szeldelt, gumiszerű levelei is dekoratívak, ősszel sárgára-bronzosra színeződnek. A magszára a téli kertet díszíti.

jol turo gurgolya 03
peganum

A holdrépa a meleg, napos, szélvédett helyeket kedveli, talaja jó vízelvezető képességű és humuszban gazdag, lehetőleg meszes legyen. Jól illik lépcsőzetes beültetésekbe, prérikertekbe, sziklakertekbe, kövek közé, mediterrán jellegű kertrészletekbe. Különösen jól társítható melegkedvelőkkel, pl. muskotályzsályával, kék sudárzsályával, csüngővirágú hagymával, pusztai kutyatejjel.

jol turo gurgolya 04
Patrick Standish

Az első évben csak tőlevélrózsát fejleszt, a másodikban hozza a virágát. A virágzást követően elpusztul a növény, de magról kikelhet a következő évben.

Bevezető kép: Patrick Standish

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR