Beteg az eperfám – mitől lett foltos a levele?

Beteg az eperfám – mitől lett foltos a levele?

Vajon mekkora bajt jelez a tünet?

Fiatal – 7 éves – eperfája levelein váratlanul barna foltokat fedezett fel a gazdája. Mivel a fával korábban semmi probléma nem volt, sőt az előző években már termett is, így ez a tünet meglehetősen aggasztónak tűnik.

Felmerül a kérdés, hogy ilyen helyzetben vajon mit lehet tenni, egyáltalán szükséges-e valamilyen intézkedés? Elképzelhető, hogy ez a betegség nem is veszélyes?

eperfa levele foltos 02
Fotó: Dormán Rudolf

Az eperfának gyakori betegsége a mikoszferellás levélfoltosság, mely elsősorban esős időjárási időszakban szokott fellépni. Vannak évek, amikor az időjárás kedvez a fellépésének és felszaporodásának. Általában nem szokott érzékelhető veszélyt jelenteni a fákra. Ha a foltosodás fokozódik, szinte minden levélen megjelenik, több folt is, akkor termésérés után Dithane, réz tartalmú szerek, Topas, Chorus gombaölő szerek valamelyikével permetezzük le a lombot a gombafertőzés leállítására.

Száraz időjárás hatására leáll a fertőzés, akkor nem szükséges permetezni. Csak akkor permetezzük le a fát, ha újabb foltok kialakulását látjuk, és a levelek nagy felületét érintik az elhalt részek, melyeken nem tud asszimilálni a növény. Permetezés előtt alaposan gondoljuk végig az alkalmazott szer élelmezésügyi várakozási idejét és az eper szüretelésének várható időpontját.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR