Különös: a Te sárgarépád is bibircsókos?

Különös: a Te sárgarépád is bibircsókos?

Lássuk, mit tehetsz ellene!

Sok hobbikertész tapasztalja, hogy őszre a kertjében termelt sárgarépán furcsa kinövések jelennek meg. Ezekre leginkább a bibircsókos kifejezés illik rá. Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy vajon mi okozza ezt a szokatlan szimptómát? Valamilyen hiánybetegség, esetleg fertőzés? Lehet-e ellene védekezni? Meg lehetett volna-e valahogy, valamilyen szerrel, eljárással előzni?

sargarepa bibircsokos 02

A gyökérzöldségek hajszálgyökerein megjelenő apró göbök, bibircsókok a gyökérgubacs-fonálféreg fertőzés tünetei. Ez a kártevő soktápnövényű, minden zöldségfaj és egyéb lágyszárú növény (virág) gyökerét fertőzi.

sargarepa bibircsokos 03
Gyökérgubacs-fonálféreg fertőzés burgonyagumón, valamint paradicsom, illetve padlizsán gyökerén

A fertőzött gyökér funkciója korlátozott, kevés vizet és tápanyagot tud felvenni, nem növekszik, végül elpusztul. A kártevő a talajban él, csak akkor pusztul ki, ha vegyszerrel kezelik, vagy 4-5 évig üresen marad a talaj, így táplálék hiányában éhen hal.

Kémiai talajfertőtlenítésre jelenleg a dazomet hatóanyagú, Basamid G  elnevezésű szer engedélyezett. Üres, növény nélküli talajt tavasszal érdemes kezelni, amint a föld felmelegszik.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR