730 fát ültettek az épület FÜGGŐLEGES FALÁRA!

730 fát ültettek az épület FÜGGŐLEGES FALÁRA!

Az olaszok eddig sem szűkölködtek zöldfalakban, tetőkertekben és zölddel borított balkonokban, de a divat fővárosában olyan épületegyüttes található, amelyet minden várakozást felülmúl. Irány a Bosco Verticale!

A Bosco Verticale (Függőleges erdő) Milánó egyik új nevezetessége, a Porta Nuova városrésztől nem messze található két lakótorony elnevezése. A toronyépületek magassága 110 (26 emelet), illetve 76 méter (18 emelet), különlegességüket pedig az adja, hogy 8900 négyzetméter összalapterületű erkélyeire és teraszaira a kivitelező mintegy 730 fát telepített. A komplexumban helyet kapott továbbá egy 11 szintes iroda is; ennek homlokzatát nem díszítik növények.

Bosco verticale

A tervek elkészítésében az építészek mellett kertépítő mérnökök és botanikusok is közreműködtek.

Függőleges erdőt? Na de hogyan?

A beruházás része volt a városrehabilitációs programnak. A két lakótorony összesen 400 lakáscélú ingatlant foglal magában, amelyek négyzetméterára 3000 eurótól 12000 euróig terjed. Tyű!

Bosco verticale
Télen csak az örökzöldek díszítenek 

A létesítmény a Bosco Verticale elnevezést a két torony szintjeire telepített 3-6 méteres fák alkotta „erdőről" kapta. Fő rendeltetésük a városi szmog enyhítése és az oxigéntermelés. Hasznosak továbbá az épületen belüli hőmérséklet szabályozásában, mind a nyári, mind a téli hónapokban. A növényeknek jelentős zajcsökkentő szerepük is van. A tervezés során szélcsatornában tesztelték, hogy a fák biztosan ellent tudnak-e állni a széllökéseknek. Az építészcsapat botanikusokkal és kertépítő mérnökökkel egyeztetett annak érdekében, hogy az épületek szerkezetileg elbírják a növények okozta terhelést. A vasbeton erkélyek 28 cm vastagok, válaszfalaik 1,3 m vastagok.

 

Ilyen a belülről. http://hobbikert.hu/magazin/bosco-verticale.html

Közzétette: hobbikert.hu – 2016. január 16.

Vissza a természethez

A tornyok építése 2009 végén kezdődött 6000 építőmunkás részvételével. 2012 elejére az épületek szerkezetileg elkészültek, 2012 nyarán pedig megkezdődött a homlokzatok kialakítása és növényekkel való beültetése. Az épületegyüttest 2014 októberében adták át.

A két épület homlokzatán összesen 730 fa (480 nagyméretű és 250 kisebb), 5000 tő cserje, valamint 11 ezer évelő és talajtakaró növény található. A flóra 50 különböző növényfajhoz tartozik. Mindent összevéve annyi növény alkotja az építészeti látványosságot, amennyi általában 1 hektáros erdős területen található. A hőszivattyús technológia innovatív felhasználása nagyban hozzájárul a fűtési és klímaköltségek csökkenéséhez.

A létesítmény 2014 novemberében rangos elismerésben részesült: 17 ország 26 indulója közül első díjat kapott a 100 méternél magasabb, új építésű toronyházak kétévente megrendezett nemzetközi versenyén (International Highrise Award).

És az is biztos, hogy nem csak impozáns, de városlakóként mindenki szívesebben vonulna vissza egy ilyen "dzsungelbe" egy fárasztó munkanap után. Ugye?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR