7 gyorsan növő fa, mely hamar árnyékot ad a kertben

7 gyorsan növő fa, mely hamar árnyékot ad a kertben

Kellemesebb klíma.

Az utóbbi évek kánikulai nyarai mindenki számára egyértelművé tették, hogy az árnyék mekkora kincs a kertben. Az árnyékos területeken némileg hűvösebb van, elviselhetőbb a hőmérséklet, lassabb a víz párolgása és nem égnek, hervadnak olyan gyorsan a növények sem. Ha szeretnénk árnyékot, akkor fákat kell ültetnünk.

7 olyan fafajt mutatunk, amelyek gyorsan nőnek, így viszonylag hamar árnyékot adnak. Az ültetés előtt mindenképp vegyük figyelembe a várható magasságot és a korona méretét, mert ezek a növények hamar kinőhetik a rendelkezésre álló területet!

1. Ecetfa

Az ecetfa (Rhus typhina) Észak-Amerika keleti részéről származik, Európában a 17. század óta ismert. (Nem keverendő össze a bálványfával!) Ősszel csodálatosra színeződnek a levelei, sárga, narancs, vörös színekben pompáznak. Piros, száraz csonthéjas terméseit előszeretettel fogyasztják a madarak. Virágait a méhek nagyon kedvelik. Az ecetfa minden része kis mértékben mérgező és allergizálhat.

Hátránya, hogy erőteljesen terjed, ezért csak akkor ültessük, ha kordában tudjuk tartani. A fa 4-6 méter magas lesz, évente 30-50 cm-t nő. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Csak a hosszabb száraz, forró időszakban szükséges öntözni.

het gyorsan novo fa 01

2. Császárfa

Nagy kertekbe ajánlható az Ázsiából származó császárfa (Paulownia tomentosa). Hatalmas, harangalakú, kékeslila virágai miatt igen kedvelt. Általában 5 éves korban virágzik először, április végétől május végéig bontja szirmait. 12-15 méteres magasságot érhet el, évente 50-70 cm-t növekszik. Nem csak gyorsan nő, de sokkal több CO2-ot is elnyel, mint más fák.

het gyorsan novo fa 03

A császárfa érzékeny a hidegre, ezért az első években téli védelmet igényel, később már télálló. Ha télen nagyon hideg van, a virágbimbók elfagyhatnak. Napos vagy hidegtől védett helyre ültessük. A szárazságot jól tűri.

het gyorsan novo fa 02

3. Szívlevelű szivarfa

A szívlevelű szivarfa (Catalpa bignonioides) Észak-Amerikából származik, de díszfaként Európában is elterjedt. Szív alakú levelei nagy, szétterülő koronát alkotnak. Fehér, pirosan pettyezett virágai június-júliusban nyílnak. A 40 cm hosszú termések télre is a fán maradnak. A növény minden része enyhén mérgező.

het gyorsan novo fa 11

A szivarfa 10-15 méterre nőhet, évente 30-50 cm-t növekszik. Napos vagy félárnyékos, szélvédett helyre kerüljön. Nedves, agyagos közeg az ideális számára, érdemes a talajt a töve körül mulcsozni.

het gyorsan novo fa 12

4. Korai juhar

A korai juhar (Acer platanoides) különösen csemetekorában növekszik gyorsan. A koronája akár 20 m széles is lehet, kitűnő árnyékot ad. Levelei ősszel sárgára, pirosra színeződnek. A fa 20-30 méterre nőhet, évente 40-60 cm-t növekszik. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük, agyagos, mésztartalmú földbe. Áprilistól májusig nyílnak a sárga, ernyőalakú virágai, amelyek nagyon fontos méhlegelőt jelentenek a városokban.

het gyorsan novo fa 04

A korai juhar ellenálló, jól bírja az ipari területek szennyezettségét és a forgalmas városi utcákat, ezért nagyon jelentős városi utcai fa. Az agyagos, mésztartalmú talajt kedveli. A növekedési időszakban bőségesen öntözzük, egyébként nincs különösebb igénye. Tavasszal adhatunk neki komposztot.

het gyorsan novo fa 05

5. Japán díszcseresznye

Kis kertekbe ajánlható a szépséges japán díszcseresznye (Prunus serrulata). Rózsaszín virágai májusban nyílnak. A virágzási időszak csupán néhány napig tart, de az Ázsiából származó fának nem csak virágai, de levelei is nagyon mutatósak. Utóbbiak tavasszal bronzosak, nyáron fényes zöldek, ősszel pedig sárgára, narancsra színeződnek.

A fácska 7-10 méterre nő, évente 40-70 cm-t növekedve. Napos helyre kerüljön, laza, enyhén mésztartalmú talajba. Sok vizet igényel, főként fiatalon. Ültetés után nyáron rendszeresen locsoljuk, később csak a hosszabb száraz időszakokban szükséges.

het gyorsan novo fa 06

6. Japánciprus

A japánciprus (Cryptomeria japonica) az ázsiai szigetországból származik, ahol suginak nevezik. A hűvös, párás helyeken is gyorsan és jól növekszik. Az örökzöld karcsú, egyenes törzzsel és kemény, zöld tűlevelekkel rendelkezik. Koronája gömb alakú, idősebb korban nagyobb szétterülő.
A fa 20 méteres magasságot érhet el, évente akár 80 cm-t is nő. Napos, vagy árnyékosabb, védett helyre kerüljön, mészben szegény, nem túl tápanyagdús földbe. A fiatalabb fák fagyérzékenyek, ezért az első években lombbal takarjuk a gyökeret télen. Sok vizet igényel, télen és a száraz nyarakon is öntözni szükséges.

het gyorsan novo fa 07

7. Erdeifenyő

Az erdeifenyő (Pinus sylvestris) Európától egészen Kelet-Ázsiáig honos. Elsősorban ott nő, ahol a lombos fák senyvednek: lápos, dűnés, kavicsos, sziklás területeken. A fiatal fa karcsú, kúp alakú koronája később ernyőszerűen ellaposodik. Pollenje a méhek számára fontos táplálék.

het gyorsan novo fa 08

A fa 10-30 m magasra nő, évente 40-50 cm-t is növekedhet. Napos helyre ültessük, jó vízáteresztő, enyhén savanyú, száraz talajba. A csemetéket öntözni kell, és a nagyon tápanyagszegény talajban adhatunk neki nyitvatermő trágyát is. Alig igényel törődést, csupán ültetés után kell rendszeresen locsolni.

het gyorsan novo fa 09

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR