Adj egy korty vizet a közös fáknak! Ezzel megmented az életét

Adj egy korty vizet a közös fáknak! Ezzel megmented az életét

Extrém nyári szárazság van 2022 nyarán, ritka nagy aszály. Szomjaznak a növények, az állatok és az emberek is. Remélem, hogy szeretettel öntözöd a kerted, meglocsolod a cserepes virágaidat, megitatod a kutyádat, macskádat. De ne hagyd pusztulni a közterületek, a közösségünk élőlényeit sem!

Vigyél magaddal egy palack vizet, biciklisták egy nagyobbat, autósok egy kannával, és öntsd a számodra kedves növények tövére. Én kútból öntözöm az utcán is a füvet, és ezentúl mindig viszek az autómban egy kanna vizet, hogy megitassam a fát, amely árnyékot adott.

kozos faknak vizet 04

Egy korty, egy palack, egy kanna, egy élet.

Az önkormányzatok kifosztva, nincs pénzük az öntözésre, sokszor még az ivóvíz is hiánycikk. Viheted otthonról a vizet, veheted a csapból is, de a köz növényeihez nem kell drága, tiszta ivóvíz, bármilyen útmenti kút, patak, szökőkút, folyó megfelel, csak töltsd meg a palackod, és vidd el a szomjazóknak. Ezért persze ne vegyél új palackot, találsz úgyis megfelelő használtat, vagy bármilyen zárható edényt.

kozos faknak vizet 03

Talán a fák most a legfontosabbak. A kiszáradt fákat a legnehezebb pótolni, évtizedekbe kerül, de persze adj a bokroknak, cserjéknek, virágágyásoknak is. A növények és a talaj felszínén pár percig megmaradó vízből jut a sünöknek és a madaraknak is, ha már tovább mentél.

kozos faknak vizet 02

Mindannyian, minden nap tehetünk valamit az aszály ellen.

Ha közben megjönne az eső, akkor sem vész kárba az öntözésed, egy egész évnyi csapadék hiányzik most a talajból. Addig tegyünk együtt így, ameddig be nem köszönt a csapadékos ősz.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR