2022-ben látványos a fák tömeges virágzása

2022-ben látványos a fák tömeges virágzása

Mi ez a mindent belepő sárga por?

Idén sokan tapasztalhatják, hogy sárga por borítja az ablakpárkányokat, az autókat és a kerti bútorokat is. A téma a közösségi médiában is pörög, a legtöbben sikeresen beazonosították, hogy virágporról van szó. A szakemberek szerint 2022-ben különösen erős virágzás várható, ami a hírek szerint Európa-szerte szinte minden fafajt érint. Ez most ismét egy olyan különleges év, amikor a fák szinkron elkezdenek a szaporodásra koncentrálni és tömeges méretekben termelik a virágport. Valójában ez egy természetes stratégia a túlélésre, a fajok fennmaradására.

fak tomeges viragzasa 02

Az ilyen években számtalan növény termel túl sok virágport, nem csak egy-egy faj. A legtöbb fa többéves ciklust követ, az almafa minden 2. évben, mások 4 évente ontják a virágport, de a többséget 6-12 éves ciklus jellemzi, mint például a tölgyeket.

Az utóbbi években azonban ezek a ciklusok egyre rövidülnek: nyilvánvalónak látszik, hogy a fákat érinti a klímaváltozás. A tartósan száraz, meleg időszakok, csapadékmentes telek, késői fagyok miatt szenved a növény, veszélyt érez és inkább a genetikai fennmaradásra, a több utódra koncentrálja az energiáját.

fak tomeges viragzasa 03

Ez a fajta stresszvirágzás a fák tömeges válasza a klímaváltozásra. Ezekben az években a fák igyekeznek jóval több magot termelni, azzal számolva, hogy azok nagy részét elfogyasztják a szarvasok, vaddisznók, hernyók, madarak, bogarak, stb. Amikor viszont bőséges táplálékhoz jutnak, akkor ezek az állatok is nagyobb mértékben szaporodnak. A visszafogottabb szaporítóanyag-termelés viszont azt eredményezi, hogy a növényevők egyedszáma is csökken.

A szakértők szerint az idei nagy mennyiségű virágpor a száraz és enyhe télnek köszönhető, és különösen látványosan érinti a fenyőfélék virágzását.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR