Bemutatjuk a növénytársítás előnyeit és a cukkini legjobb szomszédait

Bemutatjuk a növénytársítás előnyeit és a cukkini legjobb szomszédait

Együtt könnyebb!

A növénytársítás régóta ismert módszer a kertészek körében, kiállta az idő próbáját. Két összeillő növény egymás mellé ültetése számos előnnyel bír, érdemes ezeket áttekinteni:

Kártevők elriasztása: a társnövények némelyike, például a büdöske, a macskamenta vagy a kerti ruta olyan specifikus riasztóanyagokat termelnek, amelyek távol tartják a kártevőket, például a levéltetveket, molyokat, bogarakat.

Hasznos rovarok vonzása: a beporzókat, például a méheket, pillangókat vonzó virágos növények hasznos munkát végeznek, de az is előnyös, ha olyan ragadozó rovarokat csalogatnak a kertbe, amelyek a kártevőket pusztítják: például katicabogarakat, darazsakat.

cukkini legjobb szomszedait 02

A talaj tápanyagtartalmának javítása: a zöldségek sok tápanyagot kivesznek a talajból a növekedésük során, de léteznek olyan növények is, amelyek a visszapótlásban is segítenek, mivel nitrogénnel gazdagítják a talajt.

A gyorsabb növekedés vagy a jobb íz elősegítése: számos társnövény, például a kamilla vagy a majoránna olyan anyagot termel, ami a gyorsabb növekedést vagy a finomabb ízt segíti elő a körülöttük lévő növényekben.

Talajtakarás biztosítása: azok a növények, amelyek alacsonyan terjednek (például az oregánó) talajtakaróként védik a talajt nem csak a naptól, de a tápanyagok kimosódásától és a gazoktól is. A talaj hűvösebb és nedvesebb marad a segítségükkel.

cukkini legjobb szomszedait 03

A szükséges árnyék biztosítása: A magasra növő növények vagy azok, amelyek sűrű, nagy levelekkel rendelkeznek (például a cukkini) jótékony árnyékot biztosítanak a napra érzékeny, alacsonyabb növények számára.

Segítség a jelölésben: a lassú növekedésű növények ültetésénél nehéz megmondani, hogy hol vannak a sorok, amíg ki nem bújtak a magoncok. Ilyenkor érdemes gyorsan csírázó fajokat vetni (pl. retket) a lassúakkal keverve, hogy jelöljék nekünk a sorokat.

cukkini legjobb szomszedait 04

Ezeket a növényeket társítsd a cukkinivel:

 1. Bab: a pillangósvirágú bab képes megkötni a levegőben lévő nitrogént, így gazdagítja a talajt, valamint helyreállítja annak pH-értékét.
 2. Borágó: nem csak a beporzókat vonzza, de a férgeket is távol tartja a cukkinitől.
 3. Kapor: ez a fűszernövény szintén a bogarak, rovarok elriasztásában jeleskedik.
 4. Fokhagyma: kéntartalma miatt elűzi a különféle kártevőket, például a levéltetveket.
 5. Büdöske: remek választás, ha távol akarjuk tartani a kártevőket a veteménytől!
 6. Menta: aromás fűszernövényként számtalan kártevőt és állatot riaszt el a veteményestől.
 7. Sarkantyúka: ideális csalinövény a földibolhák és más kártevők számára.
 8. Oregánó: aromás fűszernövényként számtalan kártevőt és állatot riaszt el a veteményestől.
 9. Borsó: a babhoz hasonlóan nitrogénnel gazdagítja a talajt és segít annak pH-értékét is egyensúlyba hozni.
 10. Facélia: kitűnő méhlegelő, a beporzókat vonzza.
 11. Rozmaring: aromás fűszernövényként számtalan kártevőt és állatot riaszt el a veteményestől.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR