A Charapita chili a világ legdrágább fűszere

A Charapita chili a világ legdrágább fűszere

Még a sáfránynál is többe kerül.

Ismert, hogy egyes fűszerek ára a csillagos égig emelkedhet: a vanília és a sáfrány például már szinte megfizethetetlen. Mégsem ezek a világ legdrágábbjai: az ’Aji Charapita’ nevű chilipaprika még náluk is többe kerül. A világ legdrágább fűszerének kilogrammja akár 6,5 millió forintba is kerülhet.

Maga a növény nagyon lassan nő, rendkívül érzékeny, a kb. borsó nagyságú paprikabogyóit pedig kézzel kell leszüretelni. A chili Peruban őshonos, és a termesztése még igencsak gyerekcipőben jár – ez is hozzájárul az ár feltornázásához. Ugyanis nem olyan rég háziasították, előtte még csak a vadonban, a dzsungelben nőtt.

charapita chili 02
Fotó: Suedehead

A növény rendkívül melegkedvelő, az éréshez sok idő szükséges. Miután a magok csírázni kezdenek, folyamatosan elegendő fényt kell számukra biztosítani. A sötét napokat nem tolerálják jól, ezért ezeken a napokon speciális lámpákkal kell megfelelő fényt biztosítani. Miután a palánták kikerülnek a fóliaalagútba, a hőmérséklet csökkenését nem viselik jól. Ha minden jól megy és megfelelőek a körülmények, a paprikát nyár végén-kora ősszel lehet betakarítani.

A borsos ár ellenére ez a rendkívül erős chili nagy népszerűségnek örvend a csípősség rajongói és a gourmet séfek körében.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR