Íme, a világ 5 legerősebb chilije – kifogna rajtad?

Íme, a világ 5 legerősebb chilije – kifogna rajtad?

Meghatározható a csípősség mértéke.

A világ legcsípősebb chili paprikái még a legerősebb embereket is könnyekre fakasztják. Nem meglepő, hogy a bennük található anyagot paprikasprayk összetevőjeként is használják.

Ki az erősebb: a kapszaicin vagy az ember?

A chilik az erejüket az ún. kapszaicinnek köszönhetik, ami egy természetes alkaloid, a fajtától függően nagy koncentrációban tartalmazhatják a növények. A szájban, az orrban és a gyomorban található emberi fájdalomérzékelő receptorok azonnal reagálnak erre az anyagra és jeleket küldenek az agynak. Ezúton pedig mobilizálják a szervezet saját védelmi mechanizmusát, és létrejönnek a chili evés tipikus tünetei: izzadás, szívdobogás, könnyező szemek, csípő, égő érzés a szájban és az ajkakon.
Mindezek ellenére sokan (főleg férfiak) előszeretettel fogyasztják a csípős paprikát, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az agy is felszabadítja a fájdalomcsillapító és eufóriát előidéző endorfinokat, amelyek egy olyan hatást váltanak ki a szervezetben, ami egyfajta függőséget okoz. Azaz van annak élettani alapja annak, hogy a csípős étel és chili evő versenyek az egész világon elterjedtek.

De vigyázat: nem teljesen ártalmatlan a chili fogyasztása! A különösen erős, csípős fajták főként a tapasztalatlan fogyasztóknál akár súlyos gyomorproblémákhoz, vagy a keringés összeomlásához is vezethetnek. A kapszaicin magas koncentrációban mérgező. Nem véletlen, hogy a rutinos chilievők egész évben edzenek: minél több paprikát esznek, annál inkább megszokja a szervezetük a reakciókat.

vilag 5 legerosebb chilije 02

Hol bújik meg a chili ereje?

A közhiedelemmel ellentétben a paprika ereje nem a magokban rejlik, hanem a növény placentájában (központi oszlopnak szokták magyarul nevezni). Ez a fehér, szivacsos szövet a termés belsejében található. Mivel a magok közvetlenül ezen a szöveten helyezkednek el, így valóban sok csípősséget szívnak magukba.

A koncentráció egyenlőtlenül oszlik el, általában a csúcsokban a legenyhébb. Nem kizárólag a fajta határozza meg azt, hogy mennyire erős egy chili. Fontos szerepet játszik a hely is, ahol terem. A keveset öntözött chilik általában csípősebbek, a növények azonban gyengébben nőnek. A hőmérséklet és a napsugárzás is lényeges, a sok napsütésnek kitett chili is csípősebb.

A kutatók gyanítják, hogy a chili csípős anyagai egyfajta természetes védelemként használnak a ragadozók ellen is. Érdekes azonban, hogy a kapszaicin mintha csak az emlősökre hatna, a madarak például könnyedén megeszik, arrébb viszik a magokat, és eszegetnek a paprikából is, így terjesztve a növényeket. Az emlősök viszont érzik a tüzes ízt – pedig ők le tudják bontani az emésztőszervrendszerükben a magokat és a termést.

vilag 5 legerosebb chilije 03

Ki szeretne tesztember lenni?

Az amerikai kémikus és farmakológus, Wilbur Scoville (1865-1942) 1912-ben kifejlesztett egy módszert a chili erősségének meghatározására és kategorizálására. Ehhez a tesztelőnek cukorszirupban feloldott chiliport kellett kóstolnia, egészen addig, amíg érzékelni volt képes a csípősséget. A hígítás mértékétől függően határozható meg a chili erőssége, amelyet Scoville egységekben (röviden: SHU) adnak meg. Ha a por 300 000–szeresére hígítva érezhető csípősnek, az 300 000 SHU-t jelent. A tiszta kapszaicin 16 000 000 SHU értékű, a Tabasco 30 000 és 50000 SHU között van, a normál édes paprikánál az SHU értéke 0. Manapság már nem tesztelő emberek, hanem egy nagy teljesítményű folyadékkromatográf végzi a vizsgálatokat. Ez megbízhatóbb, pontosabb eredményeket ad.

vilag 5 legerosebb chilije 04

A világ 5 legerősebb chili paprikája

5. hely

’Trinidad Moruga Scorpion’: 1 207 764 SHU, amerikai nemesítés, egy karibi fajtából, botanikailag a Capsicum chinense  fajhoz tartozik.

4. hely

‘Naga Viper': 1 382 000 SHU, brit nemesítés, 2011-ben rövid ideig viselte ’A világ legerősebb paprikája’ címet is.

3. hely

‘Trinidad Scorpion Butch T’: 1 463 700 SHU, amerikai nemesítés, egy karibi fajtából, a zöldségek skorpióra emlékeztető alakúak, merev, egyenes fullánkkal - innen származik az elnevezés.

2. hely

‘Dorset Naga’: 1 598 227 SHU, brit nemesítés, egy Bangladesh-i fajtából, intenzív piros, hosszúkás alakú terméssel.

1. hely

A világ legtüzesebb paprikája a ’Carolina Reaper’  fajta, 2 200 000 SHU értékkel. A nemesítését egy dél-karolinai cég végezte. Ez a fajta tartja az aktuális Guinness–rekordot.

2017 óta kering a pletyka az interneten, hogy létezik egy új chilifajta, a ’Sárkány lélegzete’, amely állítólag letaszította a trónról a ’Carolina Reaper’-t a maga 2 400 000-es SHU értékével. Ez már halálosnak számító érték, és megbízható adatot sincsenek erről a paprikáról, se a nemesítőjéről.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR