Hogyan virágoztassuk télen a hagymát?

Hogyan virágoztassuk télen a hagymát?

A tavaszi virágzású hagymásokat ősszel kell elültetni. De mi a helyzet, ha nem szeretnénk tavaszig várni? A hobbikert.hu megmutatja a hidegkezelés titkát.

Ősszel jön el az ideje, hogy a jövő tavasszal nyíló hagymás növényeket elültessük a kertünkbe. Azoknak, akik imádják ezeket a kis virágokat, - mint jómagam is - van egy másik tippem. A szürke téli napokra hozhatjuk a virágzást, ha külön kezelésben részesítjük a hagymákat.

A kisebb tulipánok, jácintok, vagy akár a tavasszal nyíló sáfrányok, gyöngyikék is alkalmasak a téli, szobai virágoztatásra.

Tulipánhagyma

Ültetessünk sekélyen

Válasszunk ki néhány egészséges, tiszta, megfelelő méretű hagymát. A kis hagymácskáktól nem várható teljes virágzás.

Dugdossuk a hagymákat, csúcsukkal felfele sekélyen (kb. egy hagymányi mélységre) egy széles, de aránylag lapos edénybe, amelyet előzőleg rostos, laza földkeverékkel töltöttünk meg. Ezután majd szórjunk rá a laza földkeverékből. A takarásra használhatunk fűrészport, szalmát vagy fenyőkérget is. Öntözzük meg bőségesen a tálat, majd kezdődhet a várakozás. A hagyma először gyökeret ereszt.

A különböző fajtákat nem érdemes egy tálba ültetni, mivel eltérő időben bontják szirmaikat, s az elvirágzott szálak nem mutatnak jól egy edényben.

Hidegben és sötétben gyökeresedik

Minimum nyolc-tíz héten keresztül tartsuk sötét, hideg helyen (1-4°C) a cserepet, ezalatt kell begyökeresednie a hagymáknak. A különböző növények, eltérő hosszúságú hidegkezelést igényelnek, ráadásul az időszak hosszáról a profi dísznövénytermesztők is órákat tudnának vitatkozni.

Ami biztos beválik: ha a talajfelszín tetején is megjelennek a gyökerek, akkor készen állnak a hagymák a hajtatásra. Az október elején elültetett, majd hidegkezelésen átesett hagymatálakat karácsony körül vehetjük elő hajtatni.

A következő táblázatban a hagymák hidegkezelésének hosszát mutatja. Kezdő kertészkedők sáfránnyal vagy jácinttal próbálkozzanak, mert ezek könnyebben hajtathatók.

Növény

Hidegkezelés (hét)

Hajtatás virágzásig (hét)

Sáfrányok
(Crocus spp.)
6-15 2-3
Nárciszok
(Narcissus spp.)
12-17 2-3
Kockásliliom
(Fritillaria meleagris)
15 3
Hófény
(Chionodoxa luciliae)
15 2-3
Gyöngyike
(Muscari spp.)
12-15 2-3
Jácint
(Hyacinthus sp.)
10-14 2-3
Irisz (Iris danfordiae,
I. reticulata)
7-15 2-3
Tazetta nárcisz
(Narcissus tazetta)
Nem kell kezelni 5-6
Puskin-virág
(Puschkinia libanotica)
15 2-3
Csillagvirág
(Scilla spp.)
6-15 2-3
Hóvirág
(Galanthus nivalis)
6-15 2-3
Tulipán
(Tulipa hibridek)
14-20 2-3

 

A sötétzárka után hűvösre teszik

A 2-3 hónapos sötétzárka után keressünk a cserépnek egy világos, napos helyet, ami nem túl meleg (10-15 °C). Szobahőmérsékleten gyenge, hajlékony szárat növesztenek, hamar elvirágoznak és elszáradnak az előzőleg gondosan kezelt virágaink.

Ha az egész lakás melegebb ennél, próbáljuk közelebb tenni az ablakhoz, vagy ablakközbe, hátha ott valamivel hűvösebb van. Növekedés közben nem árt forgatnunk a cserepet, hogy elkerüljük az egy oldalra dülöngélő virágszárakat.

Tulipán

Jó pár nappal meghosszabbítható a virágzás, ha estére hűvösebb helyre visszünk növényünket. Elvirágzás után a hagymákat ki lehet ültetni a kertbe, de azt ne várjuk, hogy ugyanúgy virítsanak, mintha egész télen pihentek volna. A komor téli napokban mindenki számára felüdülés a vidám virágok látványa, ezért biztosan állíthatom, hogy megéri a fáradtságot.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR