Kinyílt a téltemető!

Kinyílt a téltemető!

Az élénkságra virág január és március között nyílik, az aktuális év időjárásától függően. 2016-ban ez a dátum január 29.

A téltemető (botanikai nevén Eranthis hyemalis) gumós évelő, magérlelés után visszahúzódik a talajba. Neve a görög „er"= tavasz, „anthos" = virág és a „hiem" = tél szavakból képzett. 

2013-ban épp azon a napon nyitotta ki virágait, amikor A metszés gyümölcsei című metszési tanfolyam forgatási munkálatait megkezdtük (február első napjaiban). Ezeken a napokon nem is fázott a kezünk! A téltemető bizonyára nem sejtette, hogy a tavaszias februári hét után két hónapra visszatér a tél és márciusban akkora hó esik, amelyet évek óta nem láttunk.

A hó alatt

Magassága 10-15 cm. Virága élénksárga, 2-3 cm-es, január-márciusban nyílik az időjárástól függően. A virágok borús időben, és alkonyatkor becsukódnak.
Termése 1,5 cm-es tüsző, benne szögletes, 2 mm-es barna magvak, melyek májusban érnek be, később kiszóródnak, és árnyékos helyen ősszel kicsíráznak. Ily módon, magától is terjed.

Közelről a virága

Szaporítható magvetéssel, ősz elején, de a magról kelt növények csak 4-5 éves korukban kezdenek virágozni. Tőosztással gyorsabb a szaporítás, a gumókat szeptember-október időszakában kell szétültetni, 6 cm mélyen, 10 cm-es távolságra. Ha a gumók aszalódottak, akkor 1 napig áztatni kell azokat. A gumók mérgező anyagot tartalmaznak.

Téltemető

Talajigénye: üde, nyirkos, humuszos, kedveli a meszes talajt. A homokos talajt kerüli.
Vízigénye: tél végétől május végéig szenved, ha nem kap elegendő nedvességet.
Hely: napos, félárnyékos a legjobb, jó talajtakaró ritkás ligetekben, lombhullató bokrok alatt, sziklakertben. Fagytűrő -15 °C-fokig.
Beszerzés: ősszel a webshopok és csomagküldők kínálatában szerepel. A hagymás növények között keressük!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR