Csinos csináld-magad konyhakert raklapokból

Csinos csináld-magad konyhakert raklapokból

Olvasónk, Juhász Dóra raklapok segítségével alakított ki egy kis konyhakertet. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatait osztja meg most Olvasóinkkal.

A manapság oly divatosnak számító raklapnak számtalan felhasználási területe akad. Többek között a kertészkedés során is érdekes, hasznos megoldások születnek belőle.

A kezdetek

Két és fél éve költöztünk ebbe a házba, ahol élünk. Szerettem volna kertészkedni, de a parkosított, rendezett kertben erre a célra nem igazán volt szabad terület, kivéve egy kis részt, ahol törmelékes, homokos földet találtam, ami zöldségtermesztésre alkalmatlan.

konyhakert raklapokbol 02

Ahogy készült

Ekkor kezdtem keresgélni a lehetőségek után, így két raklap földdel való feltöltésével már neki is láthattam a veteményes kialakításának.

Fontos, hogy jól fel kell tölteni földdel, locsolni-tölteni-tömöríteni, így a gyökereknek jut elég föld, tudnak mibe kapaszkodni. A későbbiekben sem kell a földet pótolni, bár ez szerintem termőföldfüggő.

konyhakert raklapokbol 03

Fűszernövényekkel (rozmaring, menta, snidling, kapor, majoránna, kakukkfű, citromfű, oregánó, petrezselyem, bazsalikom) és salátákkal (rukkola, tépősaláta, madársaláta) próbálkoztam. A fűszernövények azóta már szép nagyra nőttek.

Amikor nekiláttam az ültetésnek, nem tudtam, hogy mi mekkora lesz, így, ha elölről kezdeném, biztosan átgondoltabban helyezném el a növényeket, hogy mindnek elég hely jusson. Valamint a mentát nem ide tenném, mert már minden sorban van egy-egy mentaágacska.

konyhakert raklapokbol 04

Ezeken kívül van még két raklap, az egyik le van ásva a földbe, úgy, hogy csak a felső lécek látszódnak ki, az a paradicsom- és paprikaültetvény. A másik pedig felállítva virágosládaként funkcionál.

konyhakert raklapokbol 05

Előnyök

A legjobb ebben a típusú növénytermesztésben, hogy nem igényel sok munkát, a locsoláson és a betakarításon kívül több feladat nincs vele. Nem kell gazolni, mivel a sorokban a zöldségek a teljes területet benövik.

Szeretném bővíteni a növénytermesztésre alkalmas helyet, így a következő "raklap-projekt' a magaságyás építése lesz.

Júliusban megszületett a kisfiam, így még fontosabb, hogy friss növény kerüljön az asztalra és majd később megismerhesse a kertészkedés szépségeit.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR