Nincs kerted? Ne bánkódj! Tervezz függő konyhakertet!

Nincs kerted? Ne bánkódj! Tervezz függő konyhakertet!

Nem titok, hogy a zöldség- és gyümölcsfélék meglehetősen helyigényes növényeknek számítanak a kertben.

Ha pedig kicsi a kertünk, vagy egyelőre még nincsen, a háztáji termés szinte elérhetetlen álomnak tűnik. Vagy mégsem? Miért is ne nevelhetnénk a zöldségeinket fellógatva? Következzen egy szerfelett helytakarékos megoldás!

A függőkertek úgy tűnik, egy-kettőre divatba jöttek. Ehhez adunk most néhány hasznos tanácsot, tippet.

1. Előre tájékozódjunk az ültetendő növényről

Nem minden növény számára ideális hely – a hagyományos ültetési móddal szemben – egy függő növénykosár. A citrusfélék például semmiképp ne kerüljenek ilyen fellógatott növénytartókba, tekintettel a növekedési habitusukra és vízigényességükre.

Az olyan zöldségfélék, amelyeknek mélyebb talajra van szükségük a fejlődéshez, mint például a sárgarépa, szintén nem alkalmasak függőkertbe.

Ezzel szemben akár kezdőként is bátran próbát tehetünk a salátával, a borsóval, a szamócával, továbbá egyes, kisebbre növő paprikafélékkel.

fuggokert 01
gardenersworld.com

2. Használjuk a megfelelő ültetőközeget

Számos különböző ültetőkeveréket használhatunk a függőkertünkhöz. Olyat típusút részesítsünk előnyben, amelyik képes sok nedvességet megtartani. Így biztosíthatjuk, hogy az ámpolnás növényünk mindig elegendő vízhez jusson.

Célszerű tőzegből, vermikulitból és komposztból álló ültetőkeveréket használnunk, hogy a növények a legoptimálisabb közegben fejlődjenek. Ügyeljünk arra, hogy mindhárom összetevő 1/3 arányban legyen jelen a keverékben.

fuggokert 04
Lachlan Hardy

3. Ilyen az ideális függőkosár!

A függő növénykosár ideális esetben egy erős fémvázból áll, amelyet belül vastagon kibélelünk. Mint minden cserepes növénynél, itt is az a cél, hogy a kosár megfelelő vízelvezetéssel rendelkezzen, miközben kiszáradni sem hagyja a növényt.

Azt is megpróbálhatjuk, hogy babapelenkával béleljük ki az ültetőkosár alját, hogy ennek segítségével tároljunk a növény számára egy kis plusz nedvességet. Bármilyen meglepően is hangzik esetleg elsőre – bevált módszerről van szó!

fuggokert 06

4. Spóroljunk a hellyel: akasszunk több függőkosarat egymás fölé

Ha a konyhakertünket úgy alakítjuk ki, hogy egy növénykosár helyett rögtön egy több emeletes függőkosár-tornyot építünk, ezzel nem csupán sok helyet takaríthatunk meg, de a vízfelhasználáson is spórolhatunk. Nem beszélve arról, hogy igencsak tetszetős egy ilyen többszintes kiskert. A legvízigényesebb növényünket ültessük a legalsó kosárba, hogy hasznosítani tudja a fölötte lévő kosarakból alácsurgó vízfelesleget.

5. Állítsuk a kertünket a feje tetejére!

A helytakarékos kertészkedésre egy másik nagyszerű módszer a fejjel lefelé történő kertészkedés. Nem csalás, nem ámítás: egyes növények, mint például a paradicsom vagy a szamóca ugyanolyan jól érzik magukat fejjel lefelé lógatva (ha nem még jobban), mintha az ég felé kellene nőniük. Így szabadon megadhatják magukat a gravitációnak, ahelyett, hogy ellene kellene dolgozniuk. Célszerű a túlságosan nagyra nőtt példányokat visszametszegetnünk, hogy ne legyenek túl súlyosak és ne essenek ki végül a függőkosárból.

fuggokert 02
Larry Wentzel

6. Legyünk kreatívak: szinte bármiből készíthetünk növénytartót!

A függőkertünknek nem feltétlenül kell szó szerint a plafonról alácsüngenie. Egy több szintes cipőállványból például pompás fűszerkertet varázsolhatunk. A lehetőségek száma végtelen, csak nézzünk egy kicsit körül otthon, mi akad a kezünk ügyébe!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR