Ilyen a tél alá vetés magaságyásban

Ilyen a tél alá vetés magaságyásban

A módszer előnyei és amire figyelni kell.

A tél alá vetés módszere kedvező időjárás esetén a magok már azelőtt kikelhetnek, mielőtt a talaj egyébként vetésre alkalmas lenne, azaz szerencsés esetben gyorsabban juthatunk friss zöldséghez. Dr. Komlós Nóra  eddig sikerrel alkalmazta, magaságyásában friss saláta és hagyma is terem. A következőkben Nórától tudhatjuk meg a módszer előnyeit és mindazt, amire figyelni érdemes.

tel ala vetes magasagyasban 02
Tél alá vetés

"A tél alá vetésről tavaly ősszel olvastam először. Ez tulajdonképpen nem takar mást, mint egy késő őszi vetést, amikor a föld már elég hideg ahhoz, hogy az elvetett magok ne induljanak csírázásnak, de még nem fagyos, így a vetés elvégezhető.

Lényegében a tavaszi vetést végezzük el korábban, így a csírázás és a betakarítás is korábban lesz esedékes. A tavaszi vetésre még alkalmatlan, rögös földben a késő ősszel vetett magok a talajhőmérséklet kisléptékű növekedésével párhuzamosan már fejlődésnek indulnak és így a tavaszi vetéshez képest már hetekkel korábban számíthatunk fogyasztható zöldségekre.

tel ala vetes magasagyasban 03
Tél alá vetés

Tehát egy kis előre tervezéssel megnövelhetjük a rendelkezésre álló terület terméshozamát, viszonylag korán friss terményhez juthatunk, továbbá a hidegebb időjárás miatt még jóval kevesebb kártevőre számíthatunk.

Egy magaságyás kis méretéből kifolyólag elsődleges a tervezés és a terület maximális kihasználása.

tel ala vetes magasagyasban 04
Tél alá vetés

A magokat október legvégén, november elején vetettem. Annyi különbséggel, hogy valamelyest mélyebbre kerültek a földben, mint a tavaszi vetésnél. A magokat úgy érdemes kiválasztani, hogy rövid tenyészidejű, korai fajták legyenek. Vethetünk borsót, spenótot, sóskát, salátát, sárgarépát és petrezselymet is. Én spenótot (Matador), sóskát (Pallagi nagylevelű) és tépősalátát (Lollo Rossa) vetettem. Mindemellett többféle hagymát duggattam el. Ezek találhatóak most a magaságyásban. A késő őszi vetést október elején trágyázás előzte meg, ez szarvasmarha trágyával történt. Semmilyen takarást vagy különösebb figyelmet nem kaptak vetést követően.

tel ala vetes magasagyasban 05
Tél alá vetés

Az egyetlen, ámde annál nagyobb hátránya a késő őszi vetésnek, hogy ha a téli időjárás túlságosan enyhe, a magok idejekorán csírázásnak indulhatnak. A visszatérő erős fagyok akár teljes egészében elpusztíthatják a veteményt. Sajnos ezzel az eshetőséggel számolni kell, de mindenképpen megéri megpróbálni, főleg ilyen kis területen, ahol nem nagy az anyagi kockázat. Idén pont ez a helyzet állt elő. A tél nagy részében viszonylag tavaszias volt az időjárás, viszont nemsokára a meteorológiai előrejelzések szerint igen nagymértékű és hosszan tartó lehűlés következik. A hótakaró képes lenne megvédeni a növényeket a fagytól, azonban korántsem biztos, hogy számíthatunk havazásra vagy tartós hótakaróra.

tel ala vetes magasagyasban 06
Tavaszi vetés

Felmerülhet lehetőségként a lombtakarás, illetve a fóliával való védelem is. Én valószínűleg ennek a kettőnek a kombinációját fogom alkalmazni. Ez egy magaságyás tekintetében viszonylag egyszerűen kivitelezhető, szabadföldi növénytermesztés esetében ez jóval nehezebb feladat. Az előrejelzéseknek megfelelően gondoskodni kell majd a nagyerejű széllel szembeni ellenállóságról, vagyis a fóliát megfelelően kell rögzíteni. Mivel a magaságyás lakóházak között, viszonylag szélvédett területen helyezkedik el, én mindenképpen abban bízom, hogy itt kevésbé lesz érezhető a lehűlés és a gondos takarás mellett bőséges termésre számíthatunk.

tel ala vetes magasagyasban 07
Tavaszi vetés

A késő őszi vetést és hagymaduggatást most próbáltuk ki először. Ha ez elfagy, sajnos reális esély van rá, akkor mi is mindenből vetünk tavaszit a beígért nagy fagyok után. Minden vegyszermentes, semmilyen kémiai növényvédelmet nem alkalmazunk. A csigákat is kézzel szedjük. Egyedül trágyázni szoktunk, szervessel, szervetlennel. Az ágyásunk Budapesten, a 11. kerületi Kelenkert Közösségi Kert területén található."

tel ala vetes magasagyasban 08
Tavaszi vetés

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR