Csomós harangvirág: sziklakertek liláskék csodája

Csomós harangvirág: sziklakertek liláskék csodája

Sűrű, felálló fürtökben virágzó, fagytűrő évelő. Májustól szeptemberig virágzik, liláskék virágokkal. Sziklakertbe való, csak a gyökér végének néhány centimétere érjen jó minőségű földbe.

Sűrű, felálló fürtökben virágzó, fagytűrő évelő. Májustól szeptemberig virágzik, liláskék virágokkal. Sziklakertbe való, csak a gyökér végének néhány centimétere érjen jó minőségű földbe. Félárnyékos helyet szereti. Szaporítható tőosztással. Tudományos neve: Campanula glomerata. A harangvirágok tavaszi ápolásáról már korábban írtunk.

Csomós harangvirág

Változatai:
Campanula glomerata var. acaulis – szinte szár nélküli, olyan alacsony, alig 10 cm-es
Campanula glomerata var. superba – magas szárú, 60 cm magasra is megnő.

Csomós harangvirág

Harangvirág (Campanula)

Különféle fajok léteznek; magasságuk: (fajonként változó) 20-100 cm; virága: fajonként változó színek, fehér, kék, ibolyakék színűek; (júniustól –augusztusig); napos vagy árnyékos termőhely fajok szerint; szaporítás: magvetéssel és tőosztással.

Harangvirágfélék (Campanulaceae)

Míg a csomós harangvirág jó szegélynövénynek számít, addig a baracklevelű harangvirág (C. persicifolia) és a széles levelű harangvirág (C. latifolia 'Macrantha') magasabb termetűek, virágágyak központi helyeire valók. Az utóbbi két faj virágfüzérjei vágott virágnak is igen alkalmasak. Termőhely: a harangvirágok nem kedvelik a túl nedves és agyagos talajokat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?