Egész nyáron virágzik a bájos kaffercsillag

Egész nyáron virágzik a bájos kaffercsillag

Fehér, pink, lila csillagok a párnán.

A kaffercsillag (Rhodohypoxis)  eredeti hazája Dél-Afrika, ahol nedves réteken, akár 3000 méter tengerszint feletti magasságban, de kiszáradt folyómedrekben is megtalálja az életterét.

bajos kaffercsillag 03
kuromeri

Kora nyáron 10 cm magas párnácskákat képez ez az évelő. Júniustól hozza csillag alakú fehér, világos rózsaszín és liláspiros virágait, de a nemesített fajták között ma már telt vagy éppen sárgavirágú variánsokat is találunk. A virágzási ideje hosszú, akár őszig is viríthat. Levelei keskenyek, fűszerűek.
Több faja is ajánlható a kertekbe:

  • A Rhodohypoxis baurii  fehér vagy lila virágokat hoz, levelei feltűnően szőrösek. Csak -3 °C-ig télálló.
  • A R. milloides  világos cseresznye vagy liláspiros virágokat hoz, levelei szőrtelenek. Valamivel robusztusabb, mint a R. baurii, még fagyban is tolerálja a téli nedvességet (-12 °C-ig).
  • A R. deflexa  nálunk télálló és erőteljes lilaszínű virágokkal díszít.

bajos kaffercsillag 02

A kaffercsillagot napos helyre, jó vízelvezető képességű, mégis jó vízellátottságú, humuszos, mészben szegény talajba ültessük. Nem klasszikus sziklakerti növény, ugyanis nyáron több vizet igényel, viszont a téli pangó vízre nagyon érzékenyen reagál. Fedjük levágott ágakkal a fagy és a nedvesség ellen védve a téli hónapokban. Érdemes nem túl száraz ágyásokba ültetni, oda, ahol alacsony termete is jól érvényesül.

bajos kaffercsillag 04
Staudengärtnerei Forssman

Tavasszal adjunk neki komposztot és szerves trágyát, idővel a növény a megvastagodott gyökerekből új hajtásokat képez. A kaffercsillag virágzási idejét meghosszabbíthatjuk, ha az elhervadt virágokat rendszeresen leszedjük.

bajos kaffercsillag 05
David Short

bajos kaffercsillag 06
David Short

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR