Ne maradjon kopár: ültesd be a kocsifelhajtót növényekkel!

Ne maradjon kopár: ültesd be a kocsifelhajtót növényekkel!

Legyen még zöldebb a környezeted.

Ne elégedjünk meg azzal, hogy az utcafronton van egy apró előkertünk, vegyük fontolóra az autóbeálló környékének a beültetését is. Gondoljuk át, hogyan tehetnénk zöldebbé a kocsifelhajtó két oldalát. Felmerül a kérdés, hogy vajon milyen előnyökkel jár ez, de legfőképp: milyen növények alkalmasak arra, hogy a területet a kert részévé tegyük? Az alábbiakban ennek megtervezéséhez szeretnénk hasznos ötletekkel, tippekkel szolgálni

kocsifelhajto beultetese 02

Miben áll a kocsifelhajtó beültetése?

A kocsifelhajtó beültetése gyakorlatilag azt jelenti, hogy különböző növényeket telepítünk az autóbeálló mentén az addig üresen maradt területekre. Az újonnan kialakított kis kertrészletek többféle formát ölthetnek. Például jelentheti a kocsifelhajtó örökzöld törpecserjékkel való szegélyezését, de azt is, hogy pázsitot telepítünk a felhajtó két betonsávja közé.

kocsifelhajto beultetese 03

Mi célt szolgál a kocsifelhajtó beültetése?

A kocsifelhajtó beültetésével természetes szépséget csempészhetünk olyan felületekre is, amelyet korábban hideg, élettelen beton és mesterséges térburkolat uralt. Kreatív módja annak, hogyan tegyük a kertet összességében még barátságosabbá, természetközelibbé. Az újítás révén mintegy életre kel a kocsifelhajtó: az unalmas, szürke útszakaszt üde, élénkzöld növények fogják keretezni.

kocsifelhajto beultetese 05

A fedett autóbeálló vagy a garázs felé vezető két betonsáv közé ültethetünk többek között talajtakaró növényeket, például elfekvő szárú keskenylevelű kakukkfüvet, sok sarjat nevelő kövirózsát, varjúhájat vagy sziklakerti törpe nárciszt.

kocsifelhajto beultetese 09

A kocsifelhajtót szegélyezhetjük egy-egy sor cserepes vagy dézsás növénnyel is, hogy jobban elkerítsük, leválasszuk a kert pihenésre vagy családi összejövetelekre kialakított részeitől. A kocsifelhajtó és a díszkert vagy ülősarok közé térhatárolóként ültethetünk továbbá bambuszt, páfrányokat, díszcserjéket, bogyós gyümölcsöt termő bokrokat. A kocsifelhajtó két oldalát határolhatjuk évelő virágokkal, rózsával beültetett virágágyásokkal, illetve sziklakerttel is.

kocsifelhajto beultetese 04

A különböző dekoratív dísznövények elegáns megoldást jelentenek a kocsibeálló színesebbé tételére. Ilyenek többek között a nyugati tuja, az amerikai mocsárciprus vagy az örökzöld babérmeggy.

kocsifelhajto beultetese 06

kocsifelhajto beultetese 08

kocsifelhajto beultetese 07

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR