December végére a kertben minden itt van a fejemben

December végére a kertben minden itt van a fejemben

Az év utolsó hónapjának kertápolási feladatai között van néhány kihagyhatatlan munka is.

December közepére már alig marad kerti tennivalónk, mégis azért párat össze tudunk szedni, amit még nem késő ilyen időben is megtenni. A felásatlan veteményes, a fagyérzékeny növények téli védelme és még egy-két növényvédelmi ötlet.

A decemberi kert sok munkát rejt

Az ültetési szezon befejeztével az utolsó veteményes részeket is ássuk fel, hogy a talaj kipihenhesse egész éves fáradalmait.

A fagyérzékeny növényeket kupacoljuk fel, mert gyökereik a vékony földréteg alatt károsodhatnak a tél folyamán. Főleg a minirózsa, fiatal szőlőtőkék, a díszfűfélék (pl. pampafű, nádak), a mediterrán gyümölcsök (gránátalma, füge). A lehullott lombokat is felkupacolhatjuk a növények alá.

A gyepet is gereblyézzük át, a lehullott faleveleket gyűjtsük össze. A dióleveleket külön gyűjtsük, mivel allelopátiás hatásúak, így ne tegyük trágyába, és ne is használjuk fagyvédelmi kupacolásra sem.

Ami a vizet illeti: miután a kerti szerszámokat alaposan megtisztítottuk – mert a jó kertész minden eszközt, szerszámot tisztán tesz el a következő évre – kezeljük le a fa nyeleket lenolajkencével, szükség esetén az ásók lapját egyenesítsük ki (kikalapálható), erősítsük meg a szerszámok nyelét: kijáró szegek, ékek hamar kicserélhetők. A szerszámok fém részeit gázolajjal megvédhetjük a rozsdásodástól. Amint megtisztultak a kerti szerszámok a kertben zárjuk el a vizet, hogy a vezetékekben, csaptelepben ne fagyjon meg.

Az elektromos kerti eszközök is pihenőre térnek: a fűnyíró pengéjének megélezése, a láncfűrész karbantartása és megannyi hasznos munka vár még ránk. Ha magunk nem vállaljuk a karbantartást, akkor vigyük el szakszervizbe, ahol hozzáértő kezek hamar rendbe teszik eszközeinket.

Vegyszerek, növényvédő szerek: Készítsünk leltárt! Írjuk össze, melyek azok a vegyszerek, amit sikerrel használtunk, mely növényekre volt hatásos és milyen kártevőre/kórokozóra. Vízhatlan tasakba tegyük bele az összes növényvédő szert, hogy télen se érje őket nedvesség. A szavatosságokat nézzük át, hogy tavasszal nehogy felhasználásra kerüljenek azok, melyek már nem jók. Tervezzük meg a jövő évi vetést, és ennek fényében, hogy mire lesz következő évben szükségünk a növényvédelem szempontjából.

Most hogy van időnk, mustráljuk át a kertészeti magazinokat, katalógusokat. Tervezzük meg jövőévi veteményesünk, virágágyásunk, balkonunk. Ha szeretnénk, akár költségvetést is lehet mellé tenni, hogy már télen gyűjtögethessünk a következő évi csodakertünkre.

Madáretetés ideje is elkezdődhet, mert ebben az időszakban már kevés eleséget találnak, főleg ha vastag hótakaró fedi a tájat. Kis tálkába tehetünk szalonnadarabokat, magokat, almát és más finomságokat.

A teleltetésre behozott leanderek, muskátlik, olajfa, babér, pozsgások, sétányrózsa kaphat egy kevés vizet, de főleg a reggeli órákban. Havonta legalább egyszer alaposan vizsgáljuk meg teleltetett növényeinket, látunk-e rajtuk takácsatkát, vagy gombafertőzéseket, mindenképpen időben állítsuk meg a károsítókat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR