Déligesztenye, a cserepes szerencse

Déligesztenye, a cserepes szerencse

Különleges ausztrál örökzöld fa, amely dísznövényként olyan szép és egészséges marad, mintha műanyagból lenne. A babszerű magjaival szaporítható, ha sikerül rávennünk a virágzásra. A hobbikert.hu bemutatja.

A déligesztenye (Castanospermum australe) Ausztrália keleti partjain honos, örökzöld fa, 20-40 méter magas lombkoronával, ősszel nyíló, piros és sárga színben pompázó méretes virágokkal (amelyeket madarak és denevérek poroznak).

A 20 cm hosszú hüvelytermésben 3-5 cm nagyságú, bab alakú magok sorakoznak: erről kapta a helyi fekete bab (black bean) illetve a marketinges szerencsebab (lucky bean) elnevezést.

Déligesztenye

Magjai nyersen mérgezők, de feldolgozva (főzve és pörkölve) már fogyaszthatók, ízük a szelídgesztenyéhez hasonlít. Az ausztrál őslakosok 10 napig áztatják a fekete babokat, majd megpörkölik és porrá őrlik őket. A lisztjükből aztán kenyeret sütnek.

Szobai körülmények között a déligesztenye közepes fény-, víz- és tápanyagigényű, közepes méretű levéldísznövény. A földből kilátszó "babjával" és fényes leveleivel díszít. A babokat egyesével vagy többesével is vethetik a cserépbe. Gyors növekedésének köszönhetően mutatós zöld foltja lehet az otthonoknak, irodáknak.

Déligesztenye

Enyhén savanyú, B-típusú földben neveljük. Nyáron, szoktatás után a szabadba is kitehetjük, de mivel fagyérzékeny, ősszel mindenképp vigyük a lakásba, ahol 16 °C felett teleltessük. A vegetációs időben hetente tápoldatozzuk, 3-4 naponta locsoljuk. Cserepe ne álljon hosszan vízben, mert a pangó víz gyökérrothadást idézhet elő. Uborkához hasonló illatú leveleit ne rágcsáljuk, mert kellemetlen tüneteket okozhatnak az embernek, háziállatnak egyaránt.

A déligesztenye friss magról szaporítható: egy napos áztatás után kell elültetni a babokat laza, homokos-perlites földkeverékbe. De mivel szobai körülmények között nem biztos, hogy virágozni és teremni fog, ezért valószínűleg nem egyszerű szaporítani.

Amitől valóban szerencsenövénnyé válhat a déligesztenye, az valamilyen csodaszer-tartalom lenne. A magjában található alkaloidával kapcsolatban felmerült, hogy hatékonyan veszi fel a harcot a rákkal, illetve a HIV vírussal szemben. A kísérletek egyelőre folyamatban vannak, dísznövénynek pedig addig is kiváló lesz.

Ha valakinek megtetszett, akkor nagyobb kertészetekben (pl. Oázis) keresse, illetve időnként fel-felbukkan az IKEA-ban is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR