Hallottál már a különleges urnanövényről?

Hallottál már a különleges urnanövényről?

Hangyaraktár.

Urnanövénynek vagy hangyanövénynek is nevezik a különleges Dischidia pectenoides-t. A nálunk szobanövényként tartott fajnak nem igazán feltűnőek az indái, amelyek a természetben akár több méter hosszúra is nőhetnek. A virágai pirosak.

A levelek valójában kétalakúak, az apró, tojásdad levelek mellett vastag, felfújt leveleket is találunk. Utóbbiak belül üregesek, a víz tárolására szolgálnak, segítségükkel a növény a hosszabb aszályos, száraz időszakot is képes átvészelni. A levélurna belsejében a kihajtó járulékos gyökerek speciális nyílásokon keresztül nőnek. Ezekkel gyűjti össze a tápanyagot az üregekben összegyűlt esővízből.

kulonleges urnanoveny 03

Eredeti hazájában, a Fülöp-szigeteken az esőerdőkben nő, epifita növény, a fák tetejéről, a magasból csüng le. Szobanövényként nevelve világos, meleg helyet (20-25 °C) igényel, közvetlen, tűző napfény nélkül. Télen nem szabad, hogy a hőmérséklet 18 °C alá süllyedjen. Fontos a levegő magas páratartalma, naponta permetezzünk vízzel, vagy állítsuk a cserepet kis kavicsokra, vízzel telt edénybe. Csak ritkán locsoljuk, mészmentes vízzel. Alacsonyabb páratartalom mellett az indák barnára színeződnek.

Érdekesség, hogy egyes hangyafajok a növény leveleit tápanyagraktárnak használják, emiatt nevezik hangyanövénynek is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR