Pandánlevél.
A csavarpálma (Pandanus amaryllifolius) zöld leveleit Dél-Kelet Ázsiában gyakran használják különféle ételek ízesítésére. A friss leveleket alkalmazzák, amelyek hervadáskor felszabadítják jellegzetes, enyhén diósízű aromájukat.
Egyszerűen tépjünk csíkokra 2-3 levelet, kössünk rájuk csomót és adjuk a forrásban lévő vízhez. Az aroma miatt a rizs így a thaiföldi jázminrizsre emlékeztet. A hosszúkás levelek édes, virágos illattal és élénk zöld színnel ruházzák fel a desszerteket is.
Ázsiában a pandanusz leveleit frissentartó fólia helyett is használják. Az édességeket, süteményeket, sőt még a grillezendő húst is a levelekbe csomagolják és néhány napig így tárolják. Az étel nem csak friss marad, de még egy plusz fűszeres ízt is kap így.
A csavarpálma a meleget kedveli. Nyáron a balkonon, teraszon nő, télen a lakásban érzi jól magát. Kb. 3 hónappal az ültetés után már szüretelhetjük a leveleket, és ezt majd még éveken keresztül folytathatjuk. Szedéskor arra kell figyelni, hogy a felső 3-4 levél sértetlen maradjon, különben a növény elpusztulhat.
Bevezető kép: Tim Parker