Denevérek a kertemben

Denevérek a kertemben

Váratlan vendégek a tetőgerendák alatt.

Denevérek láttán sokan elbizonytalanodnak, sőt egyenesen aggódni kezdenek, talán mert nem is tudják, hogyan kellene viszonyulniuk ezekhez a különleges, szárnyas éjszakai lényekhez. Holló-Vaskó Zsófiáék  háza, kertje nem csak saját otthonuk, denevérekkel is osztoznak rajtuk.

deneverek kertben 02

Kb. 20 éve, az anyukám vette először észre, hogy denevér "lakik" a tetőgerendák alatt. Az ürüléküket meglátva először valamilyen madárra gondolt, és fészket keresgélve látta meg a kis denevért.

Azóta rendszeresen visszatér/visszatérnek, de azt nem tudjuk, hogy esetleg ugyanaz a denevér érkezik-e vissza évek óta.

A házunk körül végig ilyen módon helyezkednek el a tetőgerendák, és több helyen is megfigyeltük már, nem mindig ugyan oda megy/mennek vissza.

Alkonyatkor a kert felett rengeteg denevér cikázik, de a tető alatti részen mi csak 1-2 példányt figyeltünk meg, nincsenek ott tömegesen (nem kizárt, hogy a tető alatt élnek esetleg többen).

deneverek kertben 03

Nincsenek ott minden nap, de ilyenkor, a tavaszi-nyári időszakban gyakran látjuk őket. Ilyet viszont, hogy a kicsinyeivel együtt van, idén láttunk először.

Abszolút nem folyunk bele az életükbe, ráadásul az a tetőrész, ahol a leggyakrabban láttunk denevért, egy terasz felett van, ahol nyáron zajlik az élet, de ez látszólag abszolút nem zavarja.

deneverek kertben 04

Egy alkalommal fordult elő (néhány éve), hogy egy vihar után 3 kis denevér volt az udvaron a földön, akik nem tudtak elrepülni. Akkor egy dobozba tettük őket, de ebből folyton ki szerettek volna mászni. A dobozt betettük egy sűrű bokorba. Másnap reggel már nem voltak a dobozban és a környéken sem, feltehetőleg éjjel sikerült elrepülniük.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR