Szemrevaló madárgolyók: így lásd vendégül a madarakat télen!

Szemrevaló madárgolyók: így lásd vendégül a madarakat télen!

Etetés, itatás: hasznos tippek egy madárbarát kertésztől.

Guba Krisztina  nemrégiben mutatta be saját készítésű, igazán szemrevaló „madárgolyóit” az egyik Facebook-csoportban. Amellett, hogy az alábbiakban elmeséli, pontosan hogyan is készíti őket, további tapasztalatait és gyakorlatát osztja meg a madarak téli vendéglátásával kapcsolatosan.

madareleseg kertklub 02

Nem túlzok, ha azt mondom, elég kreatív család vagyunk, hiszen mindig valamit készítünk. Ezért sokat "járok" az interneten ötletek után kutatva, ott láttam a házi madáretetéssel kapcsoltban cikkeket. Kedvet kaptam, megcsináltam, azóta is csinálom.

Szeretem, mert így olyan, amilyet én szeretnék, az van benne, amit jónak gondolok (ami jó a madaraknak). És közben a gyerekek is sokat tanulnak felelősségről, a madarakról.

madareleseg kertklub 03

Évek óta készítem, boltban már csak az ehhez szükséges napraforgót és magkeveréket veszem.

Elsősorban jó zsiradékra van hozzá szükség, ami majd összetartja az egészet.

madareleseg kertklub 04

Ez lehet – minden esetben sótlan – zsír, vaj, kókuszszír (az utóbbi kettő először nekem is furcsa volt, hiszen a természetben nem találkoznak ezekkel a dolgokkal a madarak, de utána olvastam és több helyen ajánlották, így nem tartom annyira ördögtől valóknak). A legjobb természetesen a faggyú lenne.

Aztán szükségesek magok, aszalt gyümölcsök, diófélék.

Készülhet csak fekete napraforgóval, vagy vegyes madáreleséggel, kerülhet bele tört dió, mogyoró (sótlan), mazsola, cukrozatlan müzli is akár (én az utóbbit csak kiszórom az etetőbe).

És tetszőleges formá(k)ra. Tökéletesen megfelel erre a célra szilikon muffinforma, vagy akármilyen (tavaly katicásokat csináltunk), könnyű belőle kifordítani a már elkészült eleséget. Többször felhasználható, így szemetet sem termelünk.

De jó lehet akár a papírból készült változat is (csak arra figyeljünk, hogy az "elfolyik" tehát szorosan egymás mellé tegyük őket, pl. egy tepsiben), szintén jó még egy szélesebb papírguriga felszeletelve és abba öntve (tanácsos alá zsírpapírt rakni).

madareleseg kertklub 05

Arra mindenképp figyeljünk, hogy a legtermészetesebb anyagokból dolgozzunk, ha mód van rá. Ne használjunk édesített, sózott, romlott (pl. penészes) hozzávalókat.

Kerüljük a hálót (amiben pl. madárgolyókat árulják) mert könnyen beleakadhatnak a kismadarak, és szomorú vége lehet az etetésnek. Kifejezetten a készítés közben pedig arra, hogy a zsír forró, nagyon csúnya égési sérüléseket tud okozni.

Hogy mennyi ideig áll el, nem nagyon tudom megmondani, mert általában annyit csinálok, amennyit kiteszek. Legutóbb 12 darab készült, ez mind kikerült, nagy a kert, sok a madár. Hamar kész van, így a tárolásán nem is gondolkodtam. De szerintem hűtőben (esetleg hideg helyen) elvan pár hétig, ha valakinek nincs ideje mindig az aktuális adagot elkészíteni.

madareleseg kertklub 06

Szerencsére sokféle madarat vendégül láthatunk, ami nagy szó itt a fővárosban (bár a "golyókat" leginkább a cinkék és verebek érik el, a többi etetőben szép számmal megfordulnak másfajta madarak is). Valószínűleg a Rákospatak és a kisebb-nagyobb erdők közelsége teszi.

Jönnek cinkék, rigók, verebek, gerlék, fakopáncsok, szarkák, őszapók, a személyes kedvenceim a vörösbegyek és a meggyvágók, ritkán szoktam látni ökörszemeket, zöldikéket és pintyféléket is.

Igyekszem úgy alakítani, hogy többféle madár érezze itt jól magát, több etetőnk van, sok odút is kihelyeztünk, vannak bokrok és fák, ahol elbújhatnak, fészket rakhatnak, költhetnek.

Ezek mellett az eleségek mellett még nagyon sok mindennel lehet kedveskedni a kis kedvenceknek. Felezett alma, szőlő, megtört dió (ha valaki nem akar a pucolással vacakolni), reszelt répa vagy főtt répa, sima főtt, darált hús, esetleg főtt rizs.

madareleseg kertklub 07

Ráadásul a télen elszórt – és földön maradt – napraforgó tavasszal kikel, mindig otthagyom, ősz végén előszeretettel járnak rá a madarak.

Mindig tisztítsuk ki az etetőket, itatókat, a benne maradt magok, elkezdhetnek penészedni ez elég sok problémát okozhat.

Az etetés mellett nagyon fontos a téli itatás, itatáshoz lapos edényt használjunk (akár egy nagyobb cserépalátétet). Nálunk több itató van kihelyezve és van egy kerti tó is, ami ha nem fagy be, teljesen jó a madarak számára, fürdeni is imádnak benne.

Télen érdemes többször ellenőrizni az itatókat – főleg, amikor fagy – és cserélni a vizet. Bár ma már elég sok alternatíva van itató melegítésre (napelemes megoldás például), aki meg tudja oldani, annak igen nagy segítség lehet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR