Egy megoldás, mely megakadályozza, hogy befagyjon a madáritató a téli hidegben

Egy megoldás, mely megakadályozza, hogy befagyjon a madáritató a téli hidegben

A madaraknak télen is szükségük van az ivóvízre.

A kertész télen szívesen látja vendégül az énekesmadarakat a háza táján. Az etetésük mellett azonban jó, ha az itatásukról is gondoskodunk. Ez nem mindig egyszerű feladat, hiszen amikor a hőmérséklet fagypont alá süllyed, a kitett víz megfagy.

Szilágyi Eszter az egyik Facebook-csoportban mutatta be az általuk készített fűthető madáritatóját, melyről az alábbi sorokban ő maga számol be:

Nemrég költöztem ide, városi lakásból egy vidéki házba és szerettem volna fotózni a madarakat. Az itató ötlete onnan jött, hogy nagyon aszályos volt a környékünk ebben az évben. A madárkákra eddig is gondunk volt télen, de itatóra nem volt szükségünk, a környező pocsolyák miatt. Tehát az aszály és a fotózás adták az okot.

Eddig én városon éltem, apukám, aki itt élt, ő nem találta szükségesnek az itatót. Az etetőt, odúkat gondozta, víz pedig volt a környéken.

Napelemes itatót szerettem volna, azt viszont 20 ezer körül kaptam volna külföldről, ráadásul a vevők értékelései eléggé lehúzták a lehetséges termékeket.

Mindent átgondoltunk, mi található itthon, miből tudunk ötletelni. Volt fémlábos, fém tortaforma, vízforraló, ízzók stb., de vezetékest nem akartam.

Nézegettem itatókról képeket az interneten, itt láttam magasított cserépalátétet. Mivel én otthon már használtam tea melegen tartására teamécsest, jól ismertem a hatását, képességét, ráadásul felhalmozódott párszáz ajándékba kapott mécsesem, így ezt a megoldást választottuk. Már csak a légterelést kellett megoldani.

futheto madaritato 02

Mindössze fél óra volt összerakni. Egy kis homok alapra három régi tégla és egy régi cserép került, aminek az alján lévő lyukat megnagyobbítottuk picit. A légterelés miatt a virágalátét aljára 2 mm vastag széklábra való csúszásgátlót ragasztottunk, így itt távozik a felszálló hő egy része. Végül rátettük a cserépalátétet, három követ tettünk bele, egyrészt, hogy rá tudjanak állni a madárkák, másrészt, hogy ne mozduljon el az alátét.

futheto madaritato 03

A halottak napi maradék mécstartó edénye jól vezeti felfelé a hőt, ezért ebbe tesszük a teamécseseket, amikből jobb lett volna 8 órás, de nekem csak négyórás van, így napi kétszer cserélem őket. Egy mécses kevésnek tűnt -5 fokban, viszont kettő darab +6 fokon tartja a vizet négy órán át, és még egy órát +2 fokon. Természetesen eleve melegvizet öntök bele.

futheto madaritato 04

A költsége számunkra nulla forint, mert minden volt itthon. Ha újonnan kellene venni, akkor a költségek nagyjából a következőképp alakulnának:

  • tégla: 150 Ft
  • cserép: 800
  • alátét: 300
  • mécstartó: 180 Ft
  • teamécses 100 db: 1400 Ft
  • székre való csúszásgátló ragasztó kb. 500 Ft

Összesen kb. 3300 Ft.

futheto madaritato 05

Először csak általános itatónk volt, nem fűthető. Már akkor is láttuk, hogy van rá igény, megjelentek a "vendégek". A fotózást nagyon tanulnom kell még, de sikerült elkapni pár madárkát az itatón. Hozzánk a szokásos kerti madarak járnak télen: széncinege, vörösbegy, szajkó, rigó, veréb, erdei pinty, vörösbegy. Tavaly többféle volt, idén eltűntek a madarak, szokatlanul csend van. Két hete tettük ki a fűtött itatót, minden nap használja "valaki". Örömmel tölt el, hogy hasznos, és láthatom a madárkákat fürdés és ivás közben.

futheto madaritato 06

Nálunk csak pár macskáról tudok, így nem volt még riadalom. Nyílt terepen van az itató és van a közelben bokor, ha mégis szükséges lenne menekülniük.

futheto madaritato 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR