Rokonsági kapcsolatok.
Rozmaring és zsálya: mindkét mediterrán fűszernövény a mi éghajlatunk legnépszerűbbjei közé tartozik. Kedveljük őket a konyhában, és szívesen termesztjük akár a konyhaablakban, akár az erkélyen dézsában, vagy a kertben.
A brit Királyi Kertészeti Társaság (Royal Horticultural Society) nemrég tudományos névváltoztatást hajtott végre a rozmaring esetében. A korábban Rosmarinus officinalis néven ismert növényt a jövőben hivatalosan Salvia rosmarinus néven tartják nyilván.
A névváltoztatás alapját egy DNS-teszt adja, amit 2017 januárjában végeztek el. Ez ugyanis egyértelműen kimutatta a két fűszernövény közötti rokonsági kapcsolatot annak ellenére, hogy a taxonómiai kezdetek, azaz 1753 óta a két növényt külön nemzetségbe sorolták. A társaság tájékoztatása szerint a rozmaring és a zsálya közti hasonlóságra már a kettős latin elnevezést bevezető Linné is felfigyelt, azonban csak most nyert bizonyítást, hogy a rozmaring valójában zsálya.
Az új módszereknek, eljárásoknak hála egyre pontosabban lehet feltérképezni a növények genetikáját, rokonsági kapcsolatait, ez pedig adott esetben a rendszertani besorolásra és a tudományos névre is hatással lehet.
Azért várjuk ki a végét. Akárhogy is alakulnak a tudományos névbonyodalmak, az biztos, hogy számunkra a rozmaring továbbra is az utánozhatatlan rozmaring marad. Igaz?