DNS-vizsgálatok után úgy találták, hogy a rozmaring az új zsálya

DNS-vizsgálatok után úgy találták, hogy a rozmaring az új zsálya

Rokonsági kapcsolatok.

Rozmaring és zsálya: mindkét mediterrán fűszernövény a mi éghajlatunk legnépszerűbbjei közé tartozik. Kedveljük őket a konyhában, és szívesen termesztjük akár a konyhaablakban, akár az erkélyen dézsában, vagy a kertben.

rozmaring uj zsalya 02

A brit Királyi Kertészeti Társaság (Royal Horticultural Society) nemrég tudományos névváltoztatást hajtott végre a rozmaring esetében. A korábban Rosmarinus officinalis néven ismert növényt a jövőben hivatalosan Salvia rosmarinus néven tartják nyilván.

rozmaring uj zsalya 03

A névváltoztatás alapját egy DNS-teszt adja, amit 2017 januárjában végeztek el. Ez ugyanis egyértelműen kimutatta a két fűszernövény közötti rokonsági kapcsolatot annak ellenére, hogy a taxonómiai kezdetek, azaz 1753 óta a két növényt külön nemzetségbe sorolták. A társaság tájékoztatása szerint a rozmaring és a zsálya közti hasonlóságra már a kettős latin elnevezést bevezető Linné is felfigyelt, azonban csak most nyert bizonyítást, hogy a rozmaring valójában zsálya.

rozmaring uj zsalya 04

Az új módszereknek, eljárásoknak hála egyre pontosabban lehet feltérképezni a növények genetikáját, rokonsági kapcsolatait, ez pedig adott esetben a rendszertani besorolásra és a tudományos névre is hatással lehet.

Azért várjuk ki a végét. Akárhogy is alakulnak a tudományos névbonyodalmak, az biztos, hogy számunkra a rozmaring továbbra is az utánozhatatlan rozmaring marad. Igaz?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR