Dugványozással szaporítsuk otthon a színpompás díszcsalánt

Dugványozással szaporítsuk otthon a színpompás díszcsalánt

Egyforma utódok.

Ősszel különösen szépen mutat a kertben, az ablakpárkányon a színes levelű díszcsalán. Ráadásul ez az időszak a legjobb arra, hogy megsokszorozzuk a növényt egy egyszerű módszerrel!

A díszcsalán számos színváltozatban előfordul, léteznek sárga, zöld, rézszínű, rózsaszín, piros, sőt mélylila levéllel díszítő fajták is. A levelek lehetnek egyszínűek, de tarkák is, akár még háromszínű változatokkal is találkozhatunk! Nem csupán a változatosság hihetetlen, de maguk a színek is olyan mértékben izzanak, mintha világítanának.

Ahhoz, hogy ilyen szép színekben gyönyörködhessünk, fontos, hogy megfelelő körülményekről gondoskodjunk. A Délkelet-Ázsiában honos növény kedveli az enyhe időjárást. Meleg, világos, szélvédett helyre ültessük. Ne legyen túl árnyékos, mert akkor a levelek zöldek maradnak, nem színeződnek, elvesztik élénk színeiket. Ne álljon tűző déli napon sem, mert hamar megégnek a levelek. Az enyhe árnyék az optimális.

diszcsalan dugvanyozas 02

A szaporítás legegyszerűbb módja a dugványozás. Ehhez kb. 10 cm-es dugványokat szedjünk, 2-3 levélpárral, legkésőbb a nyár végéig, különösen akkor, ha szeretnénk a növényt átteleltetni.

Állítsuk a hajtásokat vízbe, tegyük az üvegeket egy ablak közelébe. Ügyeljünk arra, hogy a levelek ne lógjanak a vízbe, mert rothadhatnak. 2-3 hét alatt begyökeresednek a fiatal kis növények és elültethetőek.

diszcsalan dugvanyozas 03

Alternatív megoldásként palántanevelő földdel teli cserépbe is tehetjük a dugványokat, A következő tavaszig megerősödnek a fiatal növények, május közepén már a kertbe is kiültethetjük őket. Még akkor is, ha idősebb példányokat szeretnénk teleltetni, ajánlatos néhány évente dugványok útján megfiatalítani a növényt, mivel a levelek egy idő után elveszítik az erős színeiket.

A dugványokkal történő szaporítás előnye a fajta tisztaságának megtartása. Az utódnövények ugyanis pontosan úgy fognak kinézni, mint az anyanövény. Ha viszont magról vetjük a díszcsalánt, akkor ebben nem lehetünk biztosak, de egy próbát mindenesetre megér.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR