Érdemes az eukaliptusz dugványozásával bajlódni vagy maradjunk inkább a magvetésnél?

Érdemes az eukaliptusz dugványozásával bajlódni vagy maradjunk inkább a magvetésnél?

Hideg és fény: két fontos tényező, ha sikerrel szeretnénk járni.

Karakteres növény a havasi eukaliptusz (Eucalyptus gunnii), amit a mi klímánkon ajánlott cserépben, dézsában nevelni a teraszon. A kerek-hosszúkás, szürke levelek, a laza habitus és a levelek aromája igazi különlegességet jelentenek.

Az eukaliptuszt legkönnyebben magvetéssel szaporíthatjuk, akár a saját növényünkről fogott magokkal is. A magokat előzőleg egy hétre a hűtőbe kell tenni, mert a jobb csírázáshoz hidegre van szükségük. A fényen csíráznak, ezért csak a felszínre vessük őket és csak annyira nyomkodjuk be a földbe, hogy az öntözéskor el ne sodródjanak. A csíráztatást tápanyagban szegény palántanevelő földben végezzük, amit a legjobb ugyanabban az arányban homokkal keverni. Átlátszó fóliatakarással könnyebben nedvesen tarthatjuk, nem szárad ki olyan gyorsan a közeg.

eukaliptusz dugvanyozasaval 02

A sikerhez világos helyre, 20 és 25 °C közti hőmérsékletre és nedves közegre van szükség. 3-5 hetes csírázási idővel számolhatunk. Amíg a kis magoncok el nem érik a 10 cm-es magasságot, védve, meleg helyen nevelgessük őket. Hamarosan egy nagyobb cserépbe érdemes őket átültetni megfelelő szubsztráttal. Az első télen még tartsuk a növényeket fagymentes, világos helyen, például egy hűvös szobában. Tavaszi vetésnél május végétől már kikerülhetnek a balkonra, teraszra. A megerősödött eukaliptusz növények, amelyek már valamivel vastagabb szárat fejlesztenek, a 2. évben védett, enyhe telű helyeken a szabadban is telelhetnek.

eukaliptusz dugvanyozasaval 03

A dugványon keresztüli szaporítás problematikus és házilag csak ritkán sikeres. Első ránézésre pedig ideálisnak tűnik a dugványozás, mivel a növény visszametszés után jól regenerálódik, ráadásul a formában tartáshoz időnként ajánlatos is a kilógó hajtásokat levágni róla. Úgy tűnik azonban, hogy az eukaliptusznak bizonyos tápanyagokra és nedvességre van szüksége ahhoz, hogy ezek a hajtások meggyökeresedjenek. Ez azonban nem működik a pohár vízbe állított dugványok esetén, ráadásul a hajtások nagyon lassan gyökeresednek és nőnek. A gyenge, vontatottan fejlődő, gyökerekkel alig rendelkező növényt pedig közben a gombabetegségek is könnyen megtámadják.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR