Miként lehet a leanderről magot fogni és abból növényt nevelni?

Miként lehet a leanderről magot fogni és abból növényt nevelni?

Hosszúkás termés.

A leander (Nerium oleander) virágait mindenki ismeri: júniustól szeptemberig nyílnak a mediterrán növény fehér, rózsaszín, piros, sárga virágai. Amikor ezek elhervadnak, zöld, hosszúkás „valamik” jelennek meg a helyükön.

leanderrol magot fogni mikent 02

Amit látunk, az a leander termése. A sokmagvú ikertüsző termésből magot is nyerhetünk és így is szaporíthatjuk a növényt. Tudni kell azonban, hogy ez bizonytalan kimenetelű és hosszadalmas eljárás. Ráadásul az utódok virágszíne nem feltétlenül azonos a szülő virágszínével, és ez csak 3 év elteltével derül ki.

leanderrol magot fogni mikent 03

A termés idővel megszárad, bebarnul, felnyílik, benne meglátjuk a szőrüstökös magokat, amelyek télre érnek be. A megbarnult tokokból február-márciusban már ki lehet nyerni a magokat, mielőtt a tüsző teljesen szétnyílik. Átlagosan egy ikertüszőben 180 magot találunk.

leanderrol magot fogni mikent 04
zeevveez

Leginkább az egyszerű virágok hoznak csíraképes magokat fejlesztő termést. A teltvirágú fajták magjai lehet, hogy egyáltalán nem csíraképesek.

A leander magok terjesztésében a víz játssza a központi szerepet. A magvak érése a nedvesebb téli időszak végére fejeződik be, ami biztosítja a magvak csírázásához és a magoncok életben maradásához elengedhetetlen éltető vizet és párát. A magvak már a vízben kicsíráznak, és sekélyebb területre érve gyökereznek. Ha ilyenkor szárazság lép fel, a talaj kiszárad, a magoncok tömegesen pusztulnak. Ezért nagyon fontos a magvetés nedvesen tartása.

A magokat csíráztathatjuk vízben, de közvetlenül a nedves földre vetve is. Nem ritkán több hetet, hónapot is igénybe vehet a csírázás megindulása. Eközben fontos a nedves közeg és a magas páratartalom biztosítása. Az első sziklevelek megjelenése után már elegendő 20 °C-ot és világos helyet biztosítani. A megerősödött kis növényeket becserepezhetjük.

A magról nevelt növények első virágzására átlagban 3-5 éves korban lehet számítani.

A továbbiakban a szokásos módon neveljük az új növényünket: a leander melegigényes, szereti a napsütést és a bőséges öntözést. Teleltetést igényel +5-10 °C körüli hőmérsékleten.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR