Eljött az ideje a muskátli dugványokkal történő szaporításának

Eljött az ideje a muskátli dugványokkal történő szaporításának

Akár PET palackokat is befoghatunk.

Dugványokat szedni a növényről duplán hasznos: a túl nagyra nőtt muskátlikat télre kezelhető méretűre hozzuk, ráadásul még utódokat is kapunk.

A dugványszedéshez erős, egészséges növényeket válaszunk, olyanokat, amelyek gazdagon virágoztak, így az utódok is szépen hozzák majd virágaikat. A dugványszedéshez legmegfelelőbb időpont az augusztus, de szeptember közepéig-végéig még időben vagyunk.

muskatli dugvanyok 02

Lépésről lépésre a folyamat:

  • Dugványozásra a legmegfelelőbbek a félig érett hajtások. Ezek már barnulnak, ugyanakkor még rugalmasak. A puha, zöld hajtások könnyen rothadnak, nem alkalmasak. A félig érett hajtás ne virágozzon, ne hozzon rügyeket (ha szükséges, távolítsuk el a virágot, rügyet).
  • Vágjuk, vagy törjük le a hajtásokat közvetlenül a levélcsomó alatt. 5-10 cm-es hajtásokra lesz szükségünk. Az oldalsó leveleket távolítsuk el, a legfelső levelekig, amiket meghagyunk.
  • Most tegyük a dugványokat cserépbe (kerülhetnek kivágott PET palackba is). Palántákhoz való földbe, vagy homokkal kevert virágföldbe kerüljenek, kb. 2 cm mélyen. Óvatosan nyomkodjuk le a talajt.
  • Öntözzük meg a közeget, és a következő hetekben tartsuk enyhén nedvesen.
  • Állítsuk a cserepet egy védett, világos helyre, ahol nem éri közvetlen, tűző napfény a növényeket.

A gyökeresedés általában 4-6 hetet vesz igénybe – onnan lehet felismerni, hogy a növények új leveleket és hajtásokat kezdenek fejleszteni. Ezután a muskátlinövényeket tegyük hűvösre, kb. 15 °C-ra és továbbra is mérsékelten öntözzük. Februárban tegyük át őket nagyobb cserépbe, tápanyagban gazdag földbe. Május közepétől a növények kikerülhetnek a szabadba.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?